Metoder

Inom ANDTS-området används olika metoder för att förebygga och minska användning av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Genom utbildning, stödinsatser och samverkan främjas hälsa och förebyggs missbruk.

ANDTS på schemat

ANDTS på schemat är ett undervisningsmaterial för lärare. Det går ut på att integrera undervisning om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar i olika ämnen. Materialet är anpassat för mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet och kan användas som stöd för ANDTS-undervisningen antingen om den bedrivs separat i olika skolämnen eller som ett ämnesövergripande arbete.

Materialet togs fram av Länsstyrelsen i Dalarna och förvaltas nu av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Hela materialet är fritt att använda och tillgängligt online.

ANDTS på schemat

Prata om alkohol 

På webbplatsen prata om alkohol finns skolmaterial för att prata med unga om värderingar och alkohol. Materialen är kostnadsfria och bygger på samtalsbaserad undervisning med fokus på diskussion och reflektion.

Allt metodmaterial är kopplat till kursplaner för att enkelt kunna fläta in det alkoholförebyggande arbetet i den ordinarie undervisningen. Det finns också utförliga lärarhandledningar och elevmaterial.

Spel om pengar

Spelprevention.se vänder sig till dig som arbetar med att förebygga spelproblem. Här hittar du kunskap om spelproblem och vägledning kring hur problemen kan förebyggas.

Spelprevention.se (folkhalsomyndigheten.se)

Länsstyrelsen stödjer kommuner och regioners arbete med att förebygga spelmissbruk. Här hittar du två nyinspelade föreläsningar kring samverkan samt en sammanställning av digitalt tillgängliga resurser, så som länkar till webbplatser, inspelade föreläsningar eller användbara dokument.

Spel om pengar (lansstyrelsen.se)

Satsningen "Prata om spel" innehåller verktyg, övningar och kunskapsbank för arbetet med spel om pengar i skolan.

Prata om spel (prataomspel.se)

Droghandboken

Hur kan du förebygga att unga i din närhet börjar använda narkotika? Droghandboken är ett studiematerial för föräldrar, lärare och andra vuxna nära unga som vill få mer kunskap om narkotikafrågor och möjlighet att prata och diskutera med andra.

Droghandboken (nbv.se)

Tobak och nikotin

Skolan är viktig för att främja en god hälsa för barn och unga. Skolan kan förebygga tobaks- och nikotinbruk både genom sitt grunduppdrag och genom specifika insatser. På Holkhälsomyndighetens webbplats finns information om rökfria skolgårdar och kunskap om tobaks- och nikotinförebyggande arbete. Innehållet riktar sig till dig som arbetar med hälsofrämjande eller förebyggande insatser i skolan.

Att förbygga tobaks - och nikotinbruk i skolan (folkhalsomyndigheten.se)

Figges resa

Figges resa är ett samarbete mellan Hälsoäventyret inom Region Uppsala och Länsstyrelsen Uppsala län. På hemsidan Figges resa finns metodstöd och inspiration för skolor att arbeta med för att nå en tobaksfri skoltid.

Figges resa (figgesresa.se)

Uppdaterad 27 februari 2025