Oro för barn eller ungdom som far illa

Om du känner oro för att ett barn eller en ungdom far illa är det viktigt att du berättar det för socialtjänsten. Socialtjänsten har rätt att ingripa för att skydda och hjälpa. Du behöver inte vara säker på att någon inte har det bra. Det räcker med att du är orolig.

Alla som jobbar med barn och ungdomar har en anmälningsskyldighet om de får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. När en anmälan är gjord kan den inte återtas.

Vid oro för barn finns det möjlighet att rådfråga/konsultera mottagningsenheten på telefon innan en anmälan görs utan att barnets namn uppges.

Socialtjänstens ansvar

  • Vid en orosanmälan ska socialsekreterare återkoppla till anmälare om utredning inleds eller inte alternativt om det redan finns en pågående utredning.
  • Vid behov kalla den förskola/grundskola som gjorde anmälan till ett anmälningsmöte.
  • Anmälningsmöte ska hållas så snart som möjligt, senast inom 14 dagar (inom ramen för förhandsbedömning). I vissa fall genomförs inte anmälningsmöte, detta kan exempelvis bero på att det finns en pågående utredning.

Skolans ansvar

  • En skriftlig orosanmälan görs vid misstanke eller kännedom om att ett barn far illa. Orosanmälan görs alltid via e-anmälan.
  •  Rektor ansvarar för att vårdnadshavare får information om att en anmälan görs och varför (föräldrar ska inte informeras vid misstanke om brott se område ”barn utsatta för brott”).
  •  Om det framkommer nya, oroväckande uppgifter om barnet och dess situation ska en ny anmälan göras.
  • Delta vid anmälningsmöte om barn och ungdom kallar till det.

Gemensamt ansvar 

Vid behov kontakta den andra enheten för konsultation. Den verksamhet som har anmälningsmötet i sina lokaler ansvarar för att kalla vårdnadshavare till mötet samt vid behov boka tolk.

Samtliga vårdnadshavare och barn över 15 år har rätt att delta vid anmälningsmötet. Barn under 15 år ska bjudas in om det med hänsyn till barnets bästa är lämpligt.

Checklista vid oro för ett barn

Bildspel - anmälningsplikt för dig som mötet barn och unga i din yrkesroll

E-tjänst orosanmälan

Bris film om orosanmälan 

Uppdaterad 29 november 2024