Eldningsvecka

Under två veckor om året är det eldningsveckor i Huddinge. Nu under våren är det under vecka 16. Då kan du elda vedartat trädgårdsavfall om det inte stör dina grannar.

När får jag elda?

Huddinge kommuns eldningsveckor gäller även efter förbudet mot eldning av trädgårdsavfall efter 1 januari 2024. Om du inte stör dina grannar får du elda i din trädgård två veckor om året, en gång på våren och en gång på hösten.

Eldning av vedartat torrt trädgårdsavfall såsom grenar och kvistar är tillåtet under veckorna 16 och 42 med föregående veckoslut, det vill säga lördag och söndag i vecka 15 och 41. Detta under förutsättning att det kan ske utan olägenhet för människors hälsa och miljön.

Vad får eldas?

  • Grenar
  • Kvistar
  • Annat torrt trädgårdsavfall

Vad får inte eldas?

  1. Gräs
  2. Löv
  3. Hushållsavfall
  4. Plast
  5. Målat eller tryckimpregnerat virke
  6. Spånskivor
  7. Möbler i obehandlat trä

Eldning av gräs, löv och hushållsavfall (punkterna 1 till 3 ovan) är förbjudet då det kan leda till kraftig rökutveckling. Gräs och löv kan du  kompostera, hushållsavfall hämtas av SRV.
 
Eldning av avfall (punkterna 4 till 7 ovan) är förbjudet. Om du eldar sådant material kan det leda till en åtalsanmälan och att du blir misstänkt för miljöbrott. Dessa material är du i stället välkommen att lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Eldar du material som inte får eldas kan du bli åtalsanmäld och misstänkt för miljöbrott.

Innan du eldar

Innan du börjar elda måste du se till att det inte kommer att störa dina grannar eller miljön.

  • Kontrollera vindriktningen
  • Du eldar alltid på egen risk
  • Elda i mindre omfattning och släck eldarna innan det blir mörkt
  • Du får inte elda under eldningsveckan om det är eldningsförbud. Läs mer hos Södertörns brandförsvarsförbund för att se om det är eldningsförbud.
    Södertörns brandförsvarsförbund (sbff.se)

Lämna på återvinningscentral eller kompostera

Tänk på att det ofta är bättre att kompostera trädgårdsavfall på din tomt eller lämna in det kostnadsfritt på en återvinningscentral än att elda.

Hitta till återvinningscentralen (srvatervinning.se)

Starta en kompost för trädgårdsavfall

Tips för att hantera ditt trädgårdsavfall

Vedeldning utomhus

De lokala föreskrifterna och eldningsveckorna gäller endast eldning av trädgårdsavfall. Eldning med ved i eldfat och eldkorgar och vedeldade badtunnor och bastur omfattas alltså inte.

Sådan eldning omfattas däremot av kraven i miljöbalken och var och en är skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Om eldningen orsakar störning för närboende kan bygglovs- och tillsynsnämnden besluta om att begränas eldningen. 

Vedeldning (naturvardsverket.se)

Om du störs av grannens eld

Om du blir störd av grannar som eldar ska du först prata med den som eldar. Om det inte hjälper kan du ringa till kommunens miljötillsynsavdelning. Det är viktigt att vi får reda på det så snart som möjligt och helst ska eldningen fortfarande pågå för att vi ska kunna göra något.

Om miljötillsynsavdelningen ser det motiverat att utreda störningen kan vi komma att ta ut en avgift för nedlagd handläggningstid.

Nya regler för valborgseldar från 18 februari 2025

Den nya bestämmelsen gör att du som arrangerar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning inte längre behöver dispens från vår miljötillsynsavdelning för att elda trädgårds- och parkavfall. Istället behöver du ett tillstånd från polisen.

Men kom ihåg! Endast trädgårds- och parkavfall får eldas – inget annat avfall. Och detta gäller bara för offentliga tillställningar. Privata brasor omfattas fortfarande av avfallsföreskrifterna och får bara göras under eldningsveckorna.

Sök tillstånd hos polisen (polisen.se)

Uppdaterad 2 april 2025