Säkra skolvägar

Gå, cykla eller åk buss till skolan! Det är bra för dig, för klimatet och gör trafikmiljön kring din skola säkrare. Och så är det roligt också. Med säkra skolvägar arbetar vi för att fler ska ta sig till skolan på andra sätt än med bil.

Foto av fyra glada barn som ler in i kameran. De poserar med sina cyklar.

Det här händer nu

  • Nu är gå- och cyklatävlingen avgjord. Läs mer längre ner på sidan.
  • Vill du starta ett gåtåg? Det kan du göra när som helst! Läs mer om gåtåg nedan. 

Aktiviteter

Tävla om fina priser i gå- och cyklatävlingen, låt bilen stå i en vecka eller starta ett gåtåg. Året runt anordnas aktiviteter för elever!  

Vad är säkra skolvägar?

I flera år har Huddinge kommun jobbat aktivt med att få fler barn att gå och cykla till skolan. Det har vi gjort genom arbetet säkra skolvägar. De skolor som deltar uppger att antalet barn som får skjuts ända fram till skolan har halverats. Bara 19 procent av eleverna skjutsas medan övriga åker kollektivt, går eller cyklar till skolan.

Genom att arbeta med bland annat cykelskola, kampanjen bilfri vecka, gå- och cyklatävling, gåtåg samt avlämningsplatser kan trafiken runt skolorna minskas, vilket skapar en säkrare trafikmiljö för dig som går eller cyklar.

Gå- och cyklatävlingen är avgjord

Gå- och cyklatävlingen är en utmaning som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå, åka kollektivt eller bli avsläppta 300 meter från skolan eller vid en av skolans utsedda avlämningsplatser. Utmaningen har bestått av en spännande poängjakt där skolbarnen tävlar om fina priser.

Tävlingen pågick mellan 7 och 18 september 2020 och riktar sig till elever i förskoleklass till och med årskurs 6. Gå- och cyklatävlingen arrangeras av Huddinge kommun, men alla deltagande grundskoleklasser medverkar också i den nationella Gå- och cyklatävlingen som arrangeras av Trafikkalendern.

Syftet med utmaningen är att främja hälsan hos barn och unga och bidra till en bättre miljö och förbättra trafiksäkerheten i elevernas närmiljö.

Vinnare förskoleklass–årskurs 3
Klass 2A på Visättraskolan är vinnare av årskurs F-3.

Vinnare årskurs 4–6
1. Klass GS2 i årskurs 2-5 på Kästaskolan är delad vinnare med klass 4B på Visättraskolan i tävlingen för årskurs 4-6.
2. Klass 6A på Snättringeskolan kom på andra plats i tävlingen för årskurs 4-6.
3. Klass 4C på Utsäljesskolan kom på tredje plats i tävlingen för årskurs 4-6.

Utlottningspris
Utlottningspris till Balingsnässkolan årskurs 4A.

Bäst kämpande skola
Snättringeskolan får priset "bäst kämpande skola" för sitt höga deltagande och stora engagemang.

Resebarometer

Vartannat år mäts resultatet av arbetet med säkra skolvägar. 

Resebarometer

Uppdaterad 11 november 2020

Var informationen till din hjälp?