Vi följer upp föreningslivet

Huddinges föreningsliv och alla föreningsaktiva Huddingebor är en av nycklarna till en meningsfull fritid för barn och ungdomar, och alla ska kunna känna sig trygga med sin fritidsaktivitet. Därför följer Huddinge kommun regelbundet upp kvalitet och säkerhet i föreningslivet.

Varje dag genomförs flera hundra aktiviteter för kommunens barn och ungdomar i föreningar, och föreningslivet och fritidsaktiviteterna är ofta mycket uppskattade.

För att Huddinges invånare ska fortsätta uppleva trygghet och kvalitet i föreningslivet, har kultur- och fritidsförvaltningen rutiner för att följa upp och utvärdera de föreningar som kommunen stöder.

Grundläggande villkor för Huddinges föreningar

För att få hyra lokaler och för att vara bidragsberättigad i Huddinge behöver man som förening ställa upp på några grundläggande villkor:

  • Ha lokal anknytning och bedriva verksamhet som huvudsakligen kommer kommunens invånare till gagn.
  • Vara demokratiskt uppbyggd och ha en, av medlemmarna, vald styrelse och antagna stadgar samt en verksamhet som sker i enlighet med demokratins idéer.
  • Vara öppen för kommunens alla invånare om inte sakliga och godtagbara skäl finns för undantag.
  • Verka för lika rättigheter och möjligheter till delaktighet och deltagande oberoende av kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning och ålder.
  • Efterleva barnkonventionen i all verksamhet som rör barn och unga.
  • Ha minst 15 medlemmar.
  • Vara registrerad i Huddinge kommuns föreningsregister.

Vi följer upp, granskar och utvärderar verksamheten

Huddinge kommun har rätt att när som helst följa upp, granska och utvärdera verksamheten. Vi kan begära in uppgifter och genomföra besök och stickprovskontroller som gäller organisationens verksamhet.

Den här kontrollen syftar till att motverka kriminalitet och otillbörlig påverkan och till att upprätthålla demokratiska principer.

Vi kommer att polisanmäla om vi misstänker brottslighet i någon form.

Föreningar eller organisationer kan inte beviljas bidrag eller få lokaltider om den eller någon av företrädarna, i verksamheten

  1. använder våld, tvång eller hot eller på annat olämpligt sätt kränker någons grundläggande fri- och rättigheter,
  2. diskriminerar eller på annat sätt bryter mot principen om människors lika värde,
  3. rättfärdigar, främjar eller uppmanar till punkt 1 eller 2,
  4. motarbetar det demokratiska styrelseskicket, eller
  5. uppmuntrar till bruk av alkohol, narkotika, dopning, tobak eller spel.

Vi gör extern revision varje år

För att göra oberoende granskningar av föreningarnas verksamhet genomför kultur- och fritidsförvaltningen varje år en extern revision/granskning på utvalda föreningar.

Om du misstänker att något inte står rätt till i en förening

Är du föreningsaktiv eller vårdnadshavare och misstänker att något inte står rätt till i en förening? Det kan till exempel handla om ledare som behandlar barn och ungdomar med osunda träningsmetoder, kränkningar, trakasserier, våld och övergrepp.

Då är det viktigt att du i första hand berättar det för ansvariga personer i föreningen, som styrelse eller anställd personal. Du kan med fördel även vända dig till kultur- och fritidsförvaltningen.

Formulär för klagomål inom kultur och fritid

Vi behandlar alla inkomna handlingar, och gör en bedömning om det krävs en fördjupad granskning.

Riksidrottsförbundets visselblåsarfunktion

Är du medlem i en idrottsförening kan du också göra en anmälan till Riksidrottsförbundets visselblåsarfunktion.

Riksidrottsförbundets visselblåsarfunktion

Uppdaterad 28 november 2023