Får du det du betalar för på restaurangen?

19-05-27

Nyhet

Den 14 till 17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Huddinge var en av de kommuner som deltog.

Parmesan_stampel_660px.jpg

Foto: Maria Lewander

146 av 199 serveringar kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men cirka 30 procent av de som sa sig servera parmaskinka och parmesanost hade annat på tallriken.

Det som kontrollerades var att det som stod på menyn också serverades. Det vill säga att dyrare livsmedel inte bytts ut mot billigare, eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.

– Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel äkta parmesan. De ska inte bli lurade utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så att den blir sanningsenlig, säger Magnus Sjögren, miljöinspektör på Miljötillsynsavdelningen i Huddinge kommun.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.

Bra resultat i Huddinge

I Huddinge kontrollerades fem serveringsställen. Den enda avvikelsen var en restaurang som hade parmesanost på menyn, men serverade en annan sorts ost. Företaget har efter kontrollbesöket åtgärdat avvikelsen.

  • Två restauranger som hade oxfilé på menyn serverade det.

  • Två restauranger som hade parmaskinka på menyn serverade det.

  • En restaurang med café som presenterade grönsaker som ekologiska serverade det.

  • En restaurang som hade fetaost på menyn serverade det.

  • Tre restauranger som hade olivolja på menyn serverade det.

  • Av två restauranger som hade parmesanost på menyn serverade en restaurang det. En serverade en annan sorts ost.

Läs hela nyheten och ta del av alla resultat på Miljösamverkan Stockholms läns webbplats.

Mer information

Magnus Sjögren, miljöinspektör, Miljötillsynsavdelningen
Telefon: 08-535 364 65
E-post: magnus.sjogren@huddinge.se

Uppdaterad 28 maj 2019

Var informationen till din hjälp?