Huddinge fylls av utställning kring mat, kultur och språk under Internationella Modersmålsdagen

24-02-15

Nyhet

I samband med Internationella Modersmålsdagen den 21 februari arrangerar cirka 2800 elever som läser ämnet modersmål i Huddinge tillsammans med sina modersmålslärare utställningen "Mat och kultur" runt om i kommunen. 47 olika språk är representerade.

Flera bilder som visar hur utställningen ser ut med skrivna recept och bilder.
Utställningen "Mat och kultur" pågår i Huddinge fram till 8 mars.
Fotograf - Huddinge kommun

– Vi vill att elever med modersmål från olika delar av världen känner en stolthet över sitt ursprung, sin kultur och sitt språk. Samtidigt får de övriga elever i skolorna möjlighet till att lära sig mer om olika språk och kulturer, säger Suzana Covic Andrasic, enhetschef på Språkcentrum i Huddinge.

Hela 47 olika språk är representerade i utställningen som ger de cirka 2800 eleverna möjlighet att arbeta och utforska sina modersmål på ett roligt och engagerat sätt.

– Med hjälp av utställningen stärks elevernas självförtroende och vi får möjlighet att lyfta vikten av språklig mångfald samt främja en djupare förståelse för olika kulturer. Utställningarna belyser elevernas arbete med sina modersmål och uppmärksammar de olika språkens skönhet och komplexitet, säger Suzana Covic Andrasic.

Matlagning, recept och ordspråk

Eleverna har tillsammans med sina modersmålslärare valt ut särskilda maträtter som de presenterar tillsammans med recept och beskrivningar av hur rätten lagas. Själva matlagningen har även spelats in på film, som kan ses på webben via en QR-kod. Det kommer även finns gåtor, ordspråk samt fakta om de olika länderna.

Under vecka 8 kommer utställningarna att presenteras på bibliotek och skolor över hela Huddinge. Utställningarna på biblioteken inleds med en vernissage där besökare kan njuta av elevernas alster och lite tilltugg.

Vill du besöka utställningen eller någon av vernissagen?

  • Tisdag 20 februari klockan 16.00–19.00 på Vårby bibliotek
  • Onsdag 21 februari klockan 16.00–19.00 på Skogås bibliotek
  • Onsdag 21 februari klockan 16.00–18.00 på Flemingsbergs bibliotek
  • Onsdag 21 februari klockan 16.00–19.00 på Huvudbiblioteket

Utställningen visas fram till 8 mars.

Uppdaterad 19 februari 2024

Var informationen till din hjälp?