Huddinge bästa friluftskommun

17-04-06

Huddinge och Örebro är bäst av alla kommuner i Sverige på friluftsliv. Det stod klart igår kväll den 5 april när priset delades ut på Tankesmedjan för friluftsliv i Sundsvall. Huddinge får priset för sina satsningar på tillgänglighetsanpassade vandringsleder och för naturguidningar för barn och ungdomar.

Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges kultur- och fritidschefers förening står bakom den årliga utmärkelsen: Sveriges friluftskommun och motiverar priset med att Huddinge arbetat med att göra naturen tillgänglig för både unga, gamla och personer med funktionsnedsättningar, bland annat genom åldersanpassad naturguidning för barn och ungdomar. Under 2016 har flera kilometer vandringsled tillgängliggjorts för barnvagnar och rörelsehindrade personer.

Bakom priset ligger en årlig enkät, som i år besvarades av 237 av Sveriges 290 kommuner. Frågorna rör planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter. I årets enkät gavs kommunerna särskilt utrymme att berätta om hur de underlättar för barn och unga att vara ute i naturen.

– Jätteroligt att vi når ett så bra resultat. Huddinge har under flera år arbetat hårt med att förbättra tillgängligheten till naturen. Vi har avsatt stora naturområden som naturreservat och gjort många satsningar för just barn och unga, inte minst med guidningar. Priset är ett kvitto på att arbetet har prioriterats, säger Anna Avilov, naturvårdschef, Huddinge kommun.

– Det här visar att vi satsar på rätt saker. Huddinge är med våra 13 naturreservat och milslånga vandringsleder naturkommunen som är granne med storstan. Det är många års arbete med både naturskydd och föreningsliv som ger resultat, säger Christian Ottosson (C), ordförande i Natur- och byggnadsnämnden.

Läs mer i pressreleasen

Våra tillgänglighetsanpassade leder

Uppdaterad 13 april 2017