Nu är all gatubelysning i Huddinge utbytt till energisnåla led-lampor

24-04-11

Nyhet

När den 18 500:e gatlampan byttes ut torsdag den 11 april blev Huddinge först i Stockholms län med 100 procent led-belysning på alla gator, gång- och cykelvägar.

Två personer står framför en kranbil och tittar in i kameran.
Den sista led-lampan skruvades i torsdag 11 april. På plats var Niklas Halén, ansvarig förvaltare för gatubelysning på Huddinge kommuns stadsmiljöavdelning och Henrik Juhlin (C), natur- och stadsmiljönämndens ordförande.
Fotograf - Huddinge kommun

Den nya belysningen med led-lampor belastar miljön mindre, minskar underhållsbehovet och ger Huddingeborna en tryggare utemiljö.

– Huddinge har nått en viktigt milstolpe när vi som första kommun i länet nu har led-lampor för alla gator, gång- och cykelvägar. Det känns fantastiskt att vi kan ge Huddingeborna en trygg och ljus miljö som dessutom ger minskat klimatavtryck och minskad energianvändning, säger Henrik Juhlin (C), ordförande för natur- och stadsmiljönämnden.

Led-armaturer ger en jämnare ljusbild och ett ljusare och starkare sken, och har en linsteknik som kan styra ljuset vilket resulterar i bättre belysta ytor.

Den nya belysningen är både energieffektiv och kostnadsbesparande. Det är mindre underhåll eftersom inga ljuskällor behöver bytas de närmaste 25 åren – en stor skillnad i livslängd. En traditionell lampa har cirka 12 000 timmars brinntid och en led-lampa har 50 000–100 000 timmars brinntid.

– Vi har minskat vår elförbrukning för gatubelysningen med över 50 procent sedan vi startade 2017. Vi få också minskad kostnad för serviceunderhåll och transporter och minskad belastning på miljön. Led-belysning ger också mindre ljusföroreningar, säger Niklas Halén, förvaltare belysning på stadsmiljöavdelningen, Huddinge kommun.

Arbetet sker i samarbete med One Nordic AB.

Uppdaterad 11 april 2024

Var informationen till din hjälp?