Bygglovsavdelningens bästa betyg någonsin i årets NKI-mätning
25-04-23
Nyhet
Årets resultat för Nöjd Kund Index (NKI) för kommunens myndighetsutövning är klart och visar på att Huddinge fortsätter leverera god service – med ett totalindex på 78. Tack vare förändrade arbetssätt med fokus på service, bemötande och utifrån företagarnas behov har bygglovsavdelningen klättrat från index 52 till 72 på bara två år.
Förutom bygglovsavdelningens fina betyg ökar upphandling med 3 indexenheter och placerar sig på index 67. Alla myndighetsområden som ingår i den sammanslagna NKI-mätningen får ett högt resultat och det avser bygglov, miljö-och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd som fått bäst betyg i kommunen.
Jämför man Huddinge kommun med övriga kommuner i Stockholms län hamnar Huddinge på plats 8, samma placering som förra året. I den totala rankingen inom NKI sett till hela Sverige har Huddinge förbättrat sin placering från plats 60 till 56. I den totala rankingen inom Nöjd Upphandlingsindex (NUI) har Huddinge klättrat från plats 62 till 33 vilket är en rejäl förbättring.
Bakom bygglovsavdelningens framgång ligger ett målmedvetet arbete med fokus på service, transparens och bemötande.
– Vi har tagit ett tydligt steg från att vara enbart en myndighet till att vara en servicemyndighet. Vår utgångspunkt har varit enkel: Hur kan vi göra det lättare för Huddingeborna att förstå, planera och lyckas med sina byggprojekt?
Säger Morgan Randall Svahn avdelningschef för bygglovsavdelningen.
Det började med att lyssna
Resan inleddes med en tjänstedesignundersökning där flera sökanden intervjuades. Vad behöver du för att känna dig trygg i din kontakt med oss? Vad fungerar, och vad saknas? Svaren blev en kompass för utvecklingsarbetet.
Tre områden prioriterades: process, teknik och människa. Resultatet blev genomgripande förbättringar i allt från digitala verktyg till bemötande.
Tydliga processer och bättre vägledning
Webbsidorna om bygglov har uppdaterats i grunden – idag finns mycket mer information, tydliga steg-för-steg-guider och konkreta exempel som hjälper både erfarna byggare och nybörjare att förstå vad som gäller.
Dessutom erbjuds personlig rådgivning. Den som planerar ett projekt kan boka tid med en handläggare, och samverkan med kommunens servicecenter har stärkts för att svara snabbare och bättre på frågor.
– Vi vill att den som söker bygglov ska känna att vi finns där – inte bara som granskare, utan som stöd, fortsätter Morgan.
Teknik som underlättar för alla
Nya e-tjänster och smart teknik har kortat handläggningstiderna och gjort det enklare att följa sitt ärende. En digital robot avlastar handläggarna från över 100 rutinuppgifter, och den sökande får sms-påminnelser vid viktiga händelser i dess ärende.
Människan i fokus
Särskild vikt har lagts vid bemötande. Alla handläggare har kompetensutvecklats i att kommunicera tydligt, visa förståelse för olika bakgrunder och behov – och inte minst, att våga lyfta luren och ringa upp den sökande.
– Vi vill vara tillgängliga, lösningsfokuserade och tydliga – också när vi måste säga nej. Då förklarar vi varför och försöker hjälpa till att hitta en väg framåt, säger Morgan.
För att ytterligare höja kvaliteten har enheten delats upp i team som arbetar särskilt med privatpersoner respektive företag – vilket möjliggör ett ännu bättre anpassat stöd.
Fokus framåt
Bygglovsavdelningen har i grunden förändrat sitt arbetssätt – och hela teamet delar nu en gemensam ambition: att göra saker ännu bättre. Resultatet talar för sig själv, men arbetet fortsätter.
– Vi ser det inte som ett avslutat förbättringsarbete – det här är vår nya standard. Vårt mål är att ge snabb och möjliggörande service varje dag, avslutar Morgan.
Mer information om undersökningen och resultatet hittar du här: Insikt 2024
Uppdaterad 23 april 2025