Fokus på förebyggande insatser och jämlikhet – ny socialtjänstlag på väg
25-05-22
Nyhet
Ett förebyggande perspektiv, ökad tillgänglighet och högre krav på kunskapsbaserat arbete. Det är tre av hörnstenarna i den socialtjänstlag som börjar gälla den 1 juli.
Hur jobbar vi i Huddinge?
Sedan 2020 har Huddinge kommun satsat på tidiga och förebyggande insatser genom det kommunövergripande preventionsarbetet. Fokus har varit att stärka tre viktiga skyddsfaktorer för barn och unga: lyckad skolgång, trygga familjeförhållanden och en meningsfull fritid.
– Vi tog tidigt ett strategiskt beslut att bygga vårt arbete på bästa tillgängliga kunskap och göra våra insatser mer lättillgängliga. Det har gett oss ett försprång i omställningen. Den nya lagen bekräftar att vi är på rätt väg – men den ger oss också nya verktyg att hjälpa ännu tidigare och bättre, säger Jenny Swärd, socialdirektör, Huddinge kommun.
Omställningen omfattar hela socialtjänsten, även stödet till vuxna och äldre.
– I Huddinge utvecklas arbetet med förebyggande hembesök, uppsökande insatser och nya mötesplatser för att motverka ensamhet och stärka hälsa och trygghet. Målet är göra det möjligt för fler att leva ett självständigt liv med ökad delaktighet och livskvalitet under hela livet, säger Jenny.
Ett gemensamt ansvar
Det förebyggande arbetet är inte bara en uppgift för socialtjänsten, utan ett gemensamt ansvar för hela kommunen. Genom samordning mellan verksamheter och förvaltningar och samarbete med civilsamhället, kan Huddinge tidigt upptäcka behov och effektivt förebygga psykisk ohälsa, våld, beroende, socialt utanförskap, ensamhet och kriminalitet. Målet är att varje insats ska bidra till ökad trygghet, delaktighet och framtidstro för invånarna.
– Sociala problem är sällan enkla utan hänger ofta ihop med flera olika delar i livet; som ekonomi, hälsa, utbildning och relationer. När vi samarbetar över förvaltningsgränser och med civilsamhället, kan vi få en samlad bild av en individs behov och erbjuda rätt stöd i rätt tid. Det är så vi bygger hållbara lösningar, både för individen och för samhället i stort, säger Jenny.
Vad händer nu?
För Huddinge kommun innebär den nya lagen att flera pågående initiativ nu kan stärkas ytterligare. Nästa steg är att fortsätta utveckla det förebyggande och uppsökande arbetet, säkerställa att det stöd som ges bygger på bästa tillgängliga kunskap samt utveckla samverkan både inom kommunen och tillsammans med regionen.
Målet är tydligt: En socialtjänst som möter invånare tidigt, jämlikt och med rätt stöd, i rätt tid.
Faktaruta
Här är några av de viktigaste förändringarna:
Förebyggande arbete i fokus
Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och sätta in stöd tidigt, innan problem hinner växa sig stora.
Starkare ansvar för att förebygga brott
Socialnämnderna får ett tydligare uppdrag att jobba brottsförebyggande, särskilt för att hjälpa barn och unga att hålla sig borta från kriminalitet.
Rätt hjälp – oavsett var du bor
Lagen slår fast att hjälpen från socialtjänsten ska vara jämlik, jämställd och likvärdig i hela landet. Det ska inte spela någon roll i vilken kommun du bor.
Mindre byråkrati, snabbare hjälp
Handläggningen av ärenden ska bli enklare och mer effektiv, utan att tumma på rättssäkerheten.
Mer kunskap hos personalen
Insatser ska baseras på beprövad erfarenhet och forskning. Det satsas också på utbildning och kompetensutveckling för socialtjänstens personal.
Stöd till barn och unga förstärks
Barns behov lyfts extra tydligt. Socialtjänsten ska arbeta nära hemmen för att skapa trygga uppväxtmiljöer.
Bättre samarbete mellan myndigheter
Lagen uppmuntrar mer samverkan mellan olika aktörer – till exempel skola, vård, polis och socialtjänst – för att hjälpen ska bli så effektiv som möjligt.
Flexibilitet för lokala lösningar
Kommunerna får större frihet att anpassa insatser efter lokala behov och förutsättningar.
Uppdaterad 22 maj 2025