Stiftelsen Årsta Gård

Presentation av utföraren

Vi är en antroposofisk verksamhet som jobbar socialterapeutiskt/läkepedagogiskt. Vi ser till varje individs behov samtidigt som vi vill skapa en känsla av gemenskap och tillhörighet. Det är viktigt att miljön är utformad för att skapa mesta möjliga lugn samtidigt som den ska uppmuntra till kreativitet. Vi jobbar mycket med årstidsrytmerna och anpassar arbetsuppgifterna efter årstiden. Vi jobbar med Tecken som Alternativ Kompletterande Kommunikation (TAKK) och bildkommunikation (AKK).

Vi börjar dagen med ett möte där vi presenterar dagen och fångar upp om det finns särskilda önskemål. Alla har individuellt anpassade scheman och varje dag finns det en särskild gruppaktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. På Sleipner jobbar vi med olika textila hantverk så som vävning, tovning och sidensjalsmåleri. Vi jobbar med olika typer av vardagliga sysslor så som matlagning, bakning, handling och städ. Vi har en buss som vi använder delvis när vi åker iväg med både vår egen och med Årsta gårds återvinning varje vecka. På gården i Årsta jobbar vi med odling och olika typer av trädgårdsarbete samt försörjer boendehusen på Årsta gård med ved som vi sågar och hugger året om. Vi har musikstunder gemensamt två gånger i veckan och varje dag efter lunch samlas alla i soffan då en personal läser högt ur en bok.

De gemensamma aktiviteter utöver ordinarie som vi erbjuder är ridning en gång i veckan, besök på Lagunen, Skansenutflykt då de har LSS-dag, bad på varma sommardagar och vi ser till att gå på teater då Unikas dagliga verksamhet har föreställningar eller eleverna på Årsta gård bjuder in. En gång per år åker vi ut till Ytterjärnas kulturhus. De personer som har personlig assistans har ibland behov av att göra egna utflykter. I de fallen så kommer vi överens om vad som kan vara passande inom daglig verksamhets gränser, tex bad på badhus eller annan idrottsaktivitet.

Vi är tre fast anställda personal på daglig verksamhet med olika pedagogiska och konstnärliga utbildningar som hantverkspedagogisk utbildning och antroposofisk konstterapiutbildning. Utöver det har en i personalgruppen undersköterskeutbildning och två stycken har läkepedagogisk och socialterapeutisk utbildning (den ena är under utbildning nu).

En i personalgruppen har tidigare gått en kurs i Tecken som alternativ kompletterande kommunikation. En personal går en kurs i TAKK nu. Alternativ kommunikation ingår även i läkepedagogisk och socialterapeutisk utbildning.

Målgrupp

Personer som fyllt 18 år eller äldre och som har rätt till LSS-insatser.

Mat och måltider

Vi lagar maten på plats i vårat kök. Vi håller oss till ekologisk mat och mestadels vegetariskt. Vi har ett matlagningsschema som rullar om två veckor. De arbetstagare som vill hjälpa till i köket får såklart göra det.

Kommunikationer

Det finns två vägar. Antingen tar du dig till Telefonplan med tunnelbana eller buss, därifrån kan du promenera eller ta buss 142 till Kristallvägen. Verksamheten ligger två minuter ifrån busstationen
Alternativ två är att du tar dig till Älvsjö med buss eller pendeltåg och därifrån tar buss 142 till Kristallvägen.

Uppdaterad 11 juli 2022

Var informationen till din hjälp?