Kyltorn - tänk på anmälningsplikten

Ett kyltorn är en anläggning som kyler ner vatten genom avdunstning till atmosfärens luft. Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer, som kraftverk och oljeraffinaderier.

Många verksamheter väljer en kyltornslösning eftersom de har en hög verkningsgrad och är kostnadseffektiva. Företag som har kyltorn ansvarar för att det inte skadar allmänheten, djur eller natur.  

En risk med kyltorn är spridning av legionellabakterier. Det är kommunen som har ansvar för tillsyn av kyltorn, men även ansvar att smittspåra vid fall och utbrott av legionella. För att förebygga smittspridning är det därför viktigt att vi har kunskap om var det finns kyltorn.  

Anmälningsplikt

I december 2023 beslutade regeringen att införa anmälningsplikt för kyltorn. Syftet med anmälningsplikten är att förebygga risken för spridning av legionella i samhället. Legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation och smittspridning behöver förebyggas. Innehavare av kyltorn är därmed skyldiga att anmäla kyltorn till kommunen.  

Anmälningsplikten började gälla den 1 februari 2024, men ska i enlighet med övergångsbestämmelserna börja tillämpas senare under år 2024.  

Kort om anmälningsplikten  

  • Om verksamhetsutövaren påbörjat uppförande eller användning av kyltorn efter den 1 februari 2024 gäller anmälningsplikten från och med den 1 augusti 2024.
  • Om verksamhetsutövaren påbörjat uppförande eller användning av ett kyltorn före den 1 februari 2024 ska den ha anmält kyltornet senast den 31 december 2024. 
  • Anmälningsplikten ska inte tillämpas på kyltorn som ingår i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). 

Så gör du en anmälan

Om du planerar att starta kyltorn, eller ska anmäla befintligt kyltorn, behöver du skicka in de obligatoriska dokument som finns listade nedan. Ska du anmäla fler kyltorn i samma verksamhet så räcker det med en anmälan. 

Om något förhållande i verksamheten ändras så ska verksamhetsutövaren genast underrätta tillsynsmyndigheten om ändringen.  

Obligatoriska bilagor 

Eftersom verksamhet med kyltorn är anmälningspliktig ska det finnas ett egenkontrollprogram. Till anmälan behöver du bifoga: 

  • Karta med kyltornen markerade 
  • Produktblad för kyltornet 
  • Verksamhetens egenkontrollprogram. 
  • Rutiner för kontroll och skötsel av anläggningen, samt dokumentation av utförd kontroll och skötsel. 
  • Undersökningar och anmälan om driftstörning 
  • Kemikalieförteckning 

Vill du skicka in en anmälan? 

Om du ska skicka in anmälan ska ovanstående punkter redovisas. För att anmälan ska kunna prövas i tid behöver uppgifterna inkomma till Huddinge kommuns Miljötillsynsavdelning senast sex veckor innan verksamheten påbörjas. 

Mejla uppgifterna till miljotillsyn@huddinge.se och ange "anmälan kyltorn" i ämnesraden. 

Kraven på egenkontroll hittas i förordning 1998:901 om verksamhetsutövares egenkontroll.  

Verksamhetsutövares egenkontroll (riksdagen.se)

När vi har fått din anmälan 

När du anmält din verksamhet till miljötillsynsavdelningen kontrollerar vi att verksamheten och rutinerna är lämplig ur hälso- och miljöperspektiv.

En handläggare kommer att kontakta dig för att boka in en inspektion. Om du inte har anmält din verksamhet till oss innan du startar kan du bli tvungen att betala en miljösanktionsavgift. 

Avgift för handläggning

En avgift tas ut för handläggning av din anmälan. Avgiften är baserad på hur lång tid det tar för oss att handlägga din anmälan.

Här kan du läsa mer om avgiften (miljötaxa)

Uppdaterad 1 november 2024