Inga öppna drogscener kvar i Huddinge

24-02-20

Nyhet

Grantorp/Visättra, Vårby och västra Skogås bedöms inte längre vara öppna drogscener. Samverkan mellan polis, kommun, fastighetsbolag och civilsamhället mot droger, otrygghet och brott har gett resultat.

Under 2023 identifierade polisen 63 öppna drogscener i Stockholms län, och flera av dem låg i Huddinge - Grantorp/Visättra, Vårby och västra Skogås. En ny kartläggning visar att Huddinge kommun inte längre har den problematik som associeras till det som kallas öppen drogscen. 

– Att Huddinge inte längre har platser där droghandel sker öppet är glädjande besked för alla oss som bor och verkar här. Vi har under det senaste året sett hur allt fler unga söker sig till våra olika aktiviteter för en meningsfull fritid, till kulturskolan och fritidsgårdar men också att närvaron av våra trygghetsvärdar och trygghetskameror påverkar positivt liksom nattvandringen som är så viktig, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge. 

Huddinge kommun har deltagit i ett samordnat arbete mot öppna drogscener i länet tillsammans med övriga 25 kommuner, Region Stockholm, Polismyndigheten, Länsstyrelsen, Kriminalvården och Tullverket. Målet med arbetet har varit att öka trygghetskänslan för boende och verksamma genom att minska brottsligheten och antalet öppna drogcenter i länet samt att tidigt kunna upptäcka unga i riskzon för missbruk och kriminalitet. 

Ökad polisnärvaro, trygghetskameror och aktiviteter för unga

Huddinge kommun arbetar aktivt med att förebyggande åtgärder och att stärka trygghetskänslan i kommunens områden. Det finns också ett utvecklat samarbete mellan kommunen, de kommunala fastighetsbolagen Huge och Huddinge Samhällsfastigheter och privata bostadsbolag för att öka tryggheten. 

– Jag är stolt över det fina arbete som görs tillsammans inom våra verksamheter som verkligen bidragit till att minska förekomsten av drogrelaterad brottslighet och ökat känslan av trygghet i området. Samverkan mellan aktörer, både inom och utanför kommunens organisation, har varit ett framgångsrecept, säger Camilla Broo, kommundirektör i Huddinge.

Öppen drogscen – vad är det?

En öppen drogscen är en geografisk plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt. Platsen uppfattas som otrygg och obehaglig för allmänheten att vara på, den är en ”hot spot” för brott och attraherar nya brukare och andra utsatta grupper.

– Samhället har förändrats och nu behöver vi växla upp arbetet med våra ”dolda drogscener”. Huddinge kommun har sedan några år tillbaka preventionssamordnare som jobbar med hela ANDTS-problematiken (Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak och Spel om pengar). Där finns en bra grund för vår samverkan för att jobba vidare mot droghandel och droganvändning i kommunen, i andra kontexter än just öppna drogscener, säger Anna Schelin på lokalpolisen i Huddinge. 

Samarbetet mellan lokalpolisområde Huddinge, Huddinge kommun, de kommunala och privata bostadsbolagen samt civilsamhället kommer att fortsätta och utvecklas vidare.

Vill du bidra, exempelvis nattvandra? Läs mer om de olika initiativen på Förebyggande arbete (huddinge.se)

Uppdaterad 20 februari 2024

Var informationen till din hjälp?