Invasiva främmande arter
När invasiva arter sprider sig påverkar de både växter, djur, ekosystem och människors hälsa. De hotar den biologiska mångfalden - och du vill inte ha dem i din trädgård.
Vad är invasiva arter?
Invasiva främmande växter är arter som under historisk tid inte har förekommit naturligt i vårt land, utan någon gång har förts in av oss människor avsiktligt eller oavsiktligt.
Invasiva främmande arter (naturvardsverket.se)
När invasiva främmande arter sprider sig i miljön påverkar det både inhemska växter och djur, ekosystem och människors hälsa.
De invasiva arterna konkurrerar ut inhemsk flora och är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i Sverige.
Vi kartlägger fem invasiva växter under 2025
Huddinge kommun kartlägger bestånden av de fem invasiva växterna blomsterlupin, jätteloka, parkslide, kanadensiskt gullris och jättebalsamin.
Rapportera om du ser de här växterna på kommunens mark
Om du ser en invasiv växt kan du rapportera det. Då hjälper du till i arbetet med att förhindra spridning.
Om växten finns på kommunens mark kan du felanmäla det till Huddinge kommun.
Innan du lägger in felanmälan kan du kontrollera om beståndet redan är inventerat och känt genom att tända kartlagren för invasiva växter i appen eller på hemsidan. Om beståndet redan finns markerat behöver du inte göra en ny anmälan.
Gör en felanmälan till Huddinge kommun
Så här gör du för att hitta och tända kartlagren
Klicka på ikonen för kartlager i övre högra hörnet
Under rubriken Invasiva arter kan du tända just den art du vill anmäla och se om den redan finns anmäld
Oavsett var du hittar invasiva växter kan du också rapportera in det på
Vad gör Huddinge kommun åt problemet?
Huddinge kommun arbetar förebyggande med att kartlägga och bekämpa främmande invasiva växter.
Så här hanterar du invasiva växter på din tomt
Om du upptäcker invasiva växter i din trädgård, rekommenderar vi att du först tar reda på så mycket information som möjligt om växten för att ta reda på hur du den ska hanteras.
Du kan slänga en liten mängd invasiva växter väl förpackat i tillförslutna plastpåsar i restavfallet hemma (grönt kärl). Växterna ska inte läggas i trädgårdskomposten, utan ska packas och förbrännas för att undvika spridning.
Är det fler än ett fåtal växtdelar åker du med dessa förslutna plastpåsar/plastsäckar till någon av SRVs fasta återvinningscentraler där det finns separata containers för invasiva växter.
Läs mer om hur SRV hanterar invasiva växter
Vad säger lagen om invasiva arter?
Jätteloka och jättebalsamin finns med på EU-förteckningen över invasiva främmande arter och regleras genom EU-förordningen om invasiva främmande arter. Myndigheter, kommuner, fastighetsägare och villaägare ansvarar för att följa reglerna för att hindra spridning av de invasiva främmande arterna på EU:s förteckning. Du är skyldig att ta bort jätteloka och jättebalsamin om den finns på din fastighet.
De övriga tre växterna, parkslide, kanadensiskt gullris och blomsterlupin, har utvärderats för att tas upp på en nationell förteckning och därmed regleras. Förslaget ligger hos regeringen för beslut.
Uppdaterad 31 mars 2025