Utvecklingsplan för Flemingsberg

I Regional utvecklingsplan för Stockholm 2050 är Flemingsberg utsett som en av åtta regionala stadskärnor och ett betydelsefullt centrum i södra Stockholm. Här finns sjukvård, högre utbildning, forskning, rättsväsende och kollektivtrafik – viktiga samhällsfunktioner för ett stort omland.

Utvecklingsplan Flemingsberg

Vad är en utvecklingsplan? 

Utvecklingsplanen omfattar hela Flemingsberg och har tagits fram i samarbete med Botkyrka kommun.

Kommunfullmäktige godkände utvecklingsplanen för Flemingsberg den 13 juni 2022.

Vision, mål och strategier för Flemingsberg

I utvecklingsplanen utgår vi från utvecklingsprogrammet för Flemingsberg som Region Stockholm, Botkyrka och Huddinge tagit fram tillsammans. Visionen, målen och strategierna som finns i utvecklingsprogrammet gäller även i utvecklingsplanen.

Utvecklingsprogram för Flemingsberg 2050

Vision 

År 2050 är Flemingsberg ett av Sveriges mest betydelsefulla centrum för utbildning, forskning och kreativitet. Det är en inspirerande mötesplats där innovationer skapas och samverkan driver en hållbar samhällsutveckling. Flemingsberg är en självklar etableringsort för kunskapsintensivt näringsliv och har en eftertraktad livsmiljö. Flemingsberg är en plats där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm.

Mål 

  • Levande stadskärna
  • Självklart etableringsval
  • Öppen universitetsstad
  • Eftertraktad livsmiljö
  • Hållbart samhälle

Strategier

  • Urban och grönskande
  • Tillgänglig och inkluderande
  • Innovativ och dynamisk

Strategierna har nu översatts till fysisk form. Det betyder till exempel att vi planerat hur bebyggelse, parker och gröna stråk kan se ut, men också hur man ska kunna röra sig inom området eller till och från det.

Utvecklingsplanen – en gemensam bild

Utvecklingsplanen ska visa hur ett område ska utvecklas fram till 2050. Alla som är delaktiga i utvecklingen behöver ha en gemensam bild av hur området ska bli och vilka kvalitéer och funktioner som behövs. Till exempel var i området människor ska kunna mötas och hur mötesplatserna ska se ut, i vilken ordning projekt ska byggas och när de ska byggas.

Utvecklingsplanen fyller glappet mellan kommunens översiktsplan och detaljplanerna. Planen vägleder utvecklingen i ett område på ett mer direkt och konkret sätt än vad översiktsplanen gör, men är samtidigt inte så detaljerad som en detaljplan. 

För att utvecklingen ska bli bra behöver vi involvera dem som berörs – Huddingebor, fastighetsägare, företagare, näringsliv och byggaktörer.

Stockholmsregionen förväntas växa med 30 000–40 000 invånare varje år de kommande tio åren. Därför behöver vi använda marken i Huddinge på ett effektivt sätt när vi bygger bostäder, infrastruktur och skapar attraktiva miljöer för både de boende, näringslivet och besökarna.

Pågående detaljplaner och arbeten i Flemingsberg

Huddinge kommuns översiktsplan

Uppdaterad 7 mars 2025