Fridlyst – stödgrupper för barn, ungdomar och deras föräldrar

Om du är mellan 8 och 20 år och har det jobbigt hemma kan du behöva prata om det. Det kan vara bra att träffa andra i samma ålder som varit med om liknande saker.

Stödgrupperna finns för dig som har:

  • Förälder med psykisk sjukdom
  • Förälder med missbruk eller beroende
  • Föräldrar som har eller ska separera

Vi har grupper som kallas stödgrupper där du som barn/ungdom tillsammans med ledare får träffa andra som har liknande erfarenheter. Gruppledarna har lång erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar. 

Vi är måna om att du som kommer till oss känner dig välkommen till Fridlyst - hur du än mår och känner dig!

Tre olika stödgrupper inom Fridlyst

Det här händer på Fridlyst-träffarna

Varje träff har olika tema, vi lär känna oss själva tillsammans och utforskar möjliga verktyg för att stärka oss själva i en jobbig situation. Vi talar också om att det aldrig är ett barns fel att en förälder har svårigheter av olika slag. Du får lära dig mer om din förälders problematik och hur det kan påverka hela familjen. Vi kan till exempel göra olika övningar, prata, spela rollspel, rita och måla.

Så ofta träffas vi

Vi startar grupper under höst- och vårtermin där vi ses 9 gånger á 1,5 timme i veckan. Vi har lov när skolan har lov.

Du får gå i en grupp med barn eller ungdomar i ungefär samma ålder som du.

Föräldrarna träffas i egna grupper där de får prata om sin situation och sitt föräldraskap, för att kunna stötta dig så bra som möjligt.

Ingen kostnad, ingen journal

Det kostar inget att vara med i en grupp. Vi för inga journaler. Och det är frivilligt att komma till oss. Vi bjuder på fika. 

Välkommen till Fridlyst - hur du än mår och känner dig!

Övrigt stöd för barn och unga

Fältsekreterarna på Förebyggarteamet

Du som är mellan 10 till 20 år och behöver en trygg vuxen att prata med kan vända dig till en fältsekreterare. Vi finns där du finns, till exempel i skolan, på fritidsgårdar och på nätet.

Förebyggarteamet 

Ungdomsmottagningen

På ungdomsmottagningen kan du få hjälp med frågor om kroppen, sexualitet eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Ungdomsmottagningen 

MiniMaria Huddinge 

På MiniMaria kan du som är mellan 12 till 20 år eller förälder få stöd i frågor om alkohol, narkotika eller spel om pengar.

MiniMaria

Elevhälsan 

Alla elever från förskoleklass till och med gymnasiet har tillgång till elevhälsa i skolan. Inom elevhälsan arbetar skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator och specialpedagog. 

Elevhälsan 

Koll på soc

En sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak.

Sajten är ett stöd för dig som redan är i kontakt med soc, har funderat på att kontakta soc för att du mår dåligt eller vet någon annan som mår dåligt eller vill veta mer om soc.

Koll på soc

Uppdaterad 19 mars 2024

Var informationen till din hjälp?