Kontakt
Har du frågor om gatukostnader är du välkommen att kontakta oss via vår gemensamma e-postlåda.
E-post: gatukostnader@huddinge.se
När ett fritidshusområde ska göras om till ett område för permanent boende så måste gatorna i området byggas om. Läs mer om hur det går till och hur du som fastighetsägare betalar.
När ett fritidshusområde ska göras om till ett område för permanent boende så måste gatorna i området byggas om. Permanentboende innebär högre krav på både hantering av avloppsvatten och gatornas standard. Exempelvis ska körbanan vara minst så bred att två personbilar kan mötas vid 30 km/h och det ska finnas utrymme för belysning.
Vi tar betalt av fastighetsägare när vi anlägger och förbättrar gator och andra allmänna platser vid detaljplaneläggning. Det heter gatukostnad. Vi tar däremot inte betalt för drift och underhåll. Uttag av gatukostnader regleras i Huddinges gatukostnadsreglemente.
Samrådstiden tar cirka åtta veckor. Du kan se ett förslag till gatukostnadsutredning på huddinge.se under länken till aktuellt gatu- och utbyggnadsprojekt. Berörda fastighetsägare får hem ett brev med information om sista dagen att lämna synpunkter på förslaget, hur synpunkter lämnas och vart man kan hämta information om gatukostnadsutredningen. Förslaget ställs ut i samband med och lika lång tid som detaljplanen. Förslaget till gatukostnadsutredningen ligger kvar på webben även efter avslutat samråd. Synpunkterna sammanställs efter samrådstiden och gatukostnadsutredningen kan förändras.
Förslaget till gatukostnader, detaljplanen och sammanställningen av de inkomna synpunkterna ställs ut i minst tre veckor. Då kan berörda fastighetsägare återigen lämna synpunkter på förslaget. Efter utställningen skrivs ett slutligt förslag till gatukostnadsuttag som kommunstyrelsen ska besluta om. Takbeloppet för gatukostnaderna bestäms i utställningshandlingen. De nya handlingarna ligger kvar på huddinge.se även efter att granskningstiden är slut.
Samhällsbyggnadsutskottet tar beslut om gatukostnader för området. När gatorna är utbyggda redovisas en slutlig kostnad. Först då kan du debiteras.
När de nya gatorna är klara att användas börjar kommunen skicka ut fakturor till fastighetsägarna. Informationen uppdateras också på projektets webbsida här på huddinge.se
Gatukostnaden fördelas på ägarna till de fastigheter som omfattas av utbyggnaden – det gäller både nuvarande och framtida fastigheter. Äger du en befintlig fastighet betalar du hälften så mycket som den som köper en nybildad fastighet, alltså en fastighet som har bildats efter avslutad gatukostnadsutredning.
Principerna för gatukostnader finns i det så kallade Gatukostnadsreglementet (HKF 3100), som godkändes i kommunfullmäktige den 5 november 2007. Då beslutades också kommunens policy för huvudmannaskap och gatustandard. Ändå tillämpas fortfarande 1991-års gatukostnadsreglemente (HKF 3510) för fördelningsområden där beslut om samråd för detaljplan fattats före den 15 mars 2007.
Gatukostnadsreglemente för beslut som fattats före den 15 mars 2007
Gatukostnadsreglemente för Huddinge kommun (HKF 3100)
Gatukostnadsreglemente för beslut som fattats efter 14 december 2020 (HKF 3110)
Gatukostnaden fördelas på ägarna till de fastigheter som omfattas av utbyggnaden – det gäller både nuvarande och framtida fastigheter. Äger du en befintlig fastighet betalar du hälften så mycket som den som köper en nybildad fastighet, alltså en fastighet som har bildats efter avslutad gatukostnadsutredning.
När fakturan för gatukostnaderna skickas ut får alla fastighetsägare detaljerad information om hur betalning sker.
Du kan:
Det vanligaste är att ta ett lån med fastigheten som säkerhet.
För att beviljas anstånd eller avbetalningsplan måste du som fastighetsägare ha särskilda skäl som gör att du inte kan betala gatukostnaden på en gång. Då kan du ansöka om detta. Det gör du i tre steg, som beskrivs nedan.
Alla steg i ansökan måste färdigställas innan sista betalningsdag för fakturan, annars förfaller fakturan till betalning och varken anstånd eller avbetalning kan godkännas.
Se till att vara ute i god tid, annars riskerar din ansökan att avslås! Det kan ta upp till tio dagar innan kommunen hunnit hantera och svara på dina frågor. Lantmäteriet kan ha lång handläggningstid på att få fram ett skriftligt pantbrev.
Så här ansöker du om avbetalning eller anstånd:
Säkerheten tillsammans med ifylld ansökan om avbetalning ska vara kommunen tillhanda senast innan sista betalningsdag för gatukostnadsfakturan. Annars avslås ansökan och fakturan förfaller till betalning.
Anstånd kan sökas av de fastighetsägare som bor kvar och inte förändrar sin fastighet. Du som har köpt en fastighet efter det att detaljplanen var ute på granskning kan däremot inte få en ansökan om anstånd beviljad.
För att kommunen ska kunna bevilja en ansökan om anstånd krävs det att du kan uppvisa särskilda skäl som gör att du inte kan betala gatukostnaden. Du som fastighetsägare ska i samband med ansökan visa upp ett intyg från bank där det framgår att banken inte kan bevilja ett lån för gatukostnadsbeloppet.
Anstånd innebär att du som fastighetsägare inte behöver betala gatukostnaden direkt, utan inom max 15 år från debiteringstillfället. Om du ansöker om anstånd så ska beloppet räknas upp med konsumentprisindex (KPI) fram till dess att du betalar. Vid anstånd ska du ställa ett skriftligt pantbrev (ej digitalt) inom fastighetens taxeringsvärde som säkerhet till kommunen. Pantbrevet ska minst motsvara gatukostnadsbeloppet. Pantbrevet ska inkludera den KPI-uppräkning av beloppet som ska göras. I samband med ansökan ska du också skicka in en pantförskrivning där det framgår att det skriftliga pantbrevet är ställt till Huddinge kommun.
Anståndet upphör och gatukostnaderna ska omedelbart betalas
Blankett för ansökan om anstånd
Du som fastighetsägare får ansöka om avbetalning av gatukostnadsersättningen. Det kan du göra om din bank inte beviljar dig ett lån för gatukostnadsbeloppet (gäller från januari 2020). Avbetalning kan beviljas för högst tio år.
När du ansöker om avbetalning behöver du skicka in ett skriftligt pantbrev (ej digitalt). Pantbrevet ska minst motsvara gatukostnadsbeloppet och ska ställas inom fastighetens taxeringsvärde. I samband med ansökan ska du också skicka in en pantförskrivning där det framgår att det skriftliga pantbrevet är ställt till Huddinge kommun.
Om fastigheten exempelvis beviljas bygglov fortsätter avbetalningen att gälla under hela periodensom den har godkänts för.
Om du som fastighetsägare inte betalar din faktura senast på förfallodagen har kommunen rätt att enligt räntelagen kräva ränta på det obetalda beloppet.
Blankett för ansökan om avbetalningsplan
Om du som fastighetsägare har sökt bygglov men gatorna i området ännu inte är utbyggda behöver du ställa en säkerhet till kommunen för att kunna få startbesked till ditt bygglov.
Som säkerhet ska du som fastighetsägare ställa ett skriftligt (i pappersform) pantbrev inom fastighetens taxeringsvärde till kommunen samt en pantförskrivning av pantbrevet. Du kan använda blanketten nedanför som pantförskrivning.
Blankett för pantförskrivning i ej utbyggt område.
Det finns gatukostnadsutredningar som inte ingår i ett pågående projekt, men som fortfarande gäller.
Ta del av tidigare gatukostnadsutredningar
Information om gatukostnadsutredningar i de pågående projekten Gladö kvarn, Högmora, Vidja och Västra Länna hittar du under respektive webbsida om projekten, se Pågående planer, projekt och arbeten.
Har du frågor om gatukostnader är du välkommen att kontakta oss via vår gemensamma e-postlåda.
E-post: gatukostnader@huddinge.se
Uppdaterad 25 februari 2025
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.