För dig som är närstående

Har du en närstående som behöver flytta till ett äldreboende? Vi förstår om det är en stor förändring som väcker många frågor. Här hittar du information som hjälper er genom processen.

Att ta beslutet om flytt

En flytt till ett äldreboende börjar med ett beslut – när är det egentligen dags för den äldre personen att flytta från sitt hem? Det kan vara svårt att avgöra, men beslutet grundar sig ofta i att det inte längre är säkert eller praktiskt att bo kvar hemma, utan att man behöver stöd i sin vardag.

Vi finns här för att hjälpa till! Vi svarar gärna på frågor och berättar om våra boenden, så att ni kan fatta ett beslut som känns bra för er.

Det hjälper ofta att besöka de äldreboenden ni är intresserade av, för att få en bra bild av hur det skulle vara att bo där.

Så söker du plats på äldreboende

Våra kommunala äldreboenden

Jämför olika äldreboenden

Två äldre personer gör sittgympa, sträcker ut armarna.

Att flytta till ett äldreboende

När beslutet väl är fattat och ni har ansökt och fått plats på ett äldreboende uppstår ofta nya känslor och frågor. Flytten är ju en stor förändring i livet, både för den som flyttar och för dig som närstående. Det kan vara en utmaning att lämna hemmet man är van vid och i stället bo ihop med nya människor.

Det kan också uppstå en del praktiska frågor. Hur går flytten till och vad behöver ni tänka på? Ta hjälp av personalen på ert valda boende för att få hjälp och svar på vad som gäller just där. Vi hjälper dig att göra flytten så enkel som möjligt.

Det finns några allmänna saker att tänka på:

  • Säg upp eller sälj den gamla bostaden
  • Städa ur hemmet och välj vad som ska tas med till äldreboendet
  • Meddela hemtjänsten och säg upp trygghetslarm, om det är aktuellt
  • Teckna en ny eller komplettera hemförsäkringen
  • Ansök eventuellt om bostadstillägg
  • Ändra folkbokföringsadressen hos Skatteverket.

Att tänka på inför flytt till äldreboende

Uppdaterad 20 februari 2024