Välja utförare av hemtjänst

Du som är 65 år eller äldre och har beviljats hemtjänst kan själv välja utförare. Du kan välja mellan kommunens hemtjänst och privata utförare som kommunen har godkänt.

Du kan välja utförare för insatser mellan klockan 07.00 och 22.00.

Alla insatser som utförs mellan klockan 22.00 och 07.00 utförs av kommunens hemtjänst. Det gäller även om du har en annan utförare övriga tider.

Vi kontrollerar kvaliteten

Företag som vill utföra hemtjänst ansöker om det hos kommunen. För att bli godkänd måste utföraren uppfylla kommunens krav. Det gör att du kan vara säker på att den hemtjänst du får håller hög kvalitet oavsett val av utförare.

Ingen skillnad i avgift

Du betalar samma avgift till kommunen för dina insatser oavsett vilken utförare du väljer.  

Privata utförare kan erbjuda extra tjänster som är frivilliga, till exempel fönsterputsning eller trädgårdsarbete. Du betalar direkt till utföraren om du väljer att köpa de här tjänsterna.

De olika utförarna konkurrerar alltså inte med pris, utan med kvaliteten på sin service och omsorg. Utförarna kan profilera sig på olika sätt, till exempel med språkkunskaper eller demensinriktning.

Välja hemtjänstutförare

Du kan se och jämföra alla utförare med hjälp av kommunens jämförelsetjänst. Du kan bara välja en utförare som sedan ansvarar för alla dina beviljade insatser, som städning, matleverans och omvårdnad.

Se och jämför alla utförare av hemtjänst

Du behöver inte välja

Du behöver inte välja utförare. Om du inte gör något val blir du tilldelad en utförare utifrån en på förhand given turordning inom ditt geografiska område.

Om du ångrar dig och vill göra ett val kan du göra det när som helst genom att kontakta din biståndshandläggare.

Byta utförare

Om du inte är nöjd med den utförare du valt ska du i första hand tala om det för utföraren så att de kan göra förbättringar.

Om du vill byta till en annan utförare kan du göra det när som helst genom att kontakta din biståndshandläggare. Du behöver inte berätta varför du vill byta. Det tar högst två veckor att byta utförare.

Fast omsorgskontakt

Oavsett vilken utförare du väljer ska du som har hemtjänst erbjudas en fast omsorgskontakt. Det ska vara en utsedd person hos den hemtjänstutförare du valt. Omsorgskontakten har ett särskilt ansvar för att lära känna dig lite extra samt att skapa trygghet och kontinuitet i din vardag.

Mer information om fast omsorgskontakt får du av din hemtjänstutförare.

Mer information

Om du behöver mer information om valet eller om de olika utförarna, kontakta din biståndshandläggare. Din handläggare kan också hjälpa till om du vill ha informationen på ett annat språk.

Huddinge servicecenter

Öppettider

Under öppettider för drop-in-besök har du också möjlighet att låna en dator vid självhjälpsstationen, göra utskrifter och hämta ut parkeringstillstånd för rörelsehindrad.

Kötider när du ringer Servicecenter

Generellt är det kortast kötid efter klockan 13.00, eller klockan 08.00-12.00 på torsdag och fredagar.

Ordinarie öppettider

  • Måndag-torsdag kl 10.00-17.00
  • Fredag kl 10.00-15.00
  • Helgdagar stängt.

Avvikande öppettider under 2023

  • onsdag  den 4 oktober: stängt 8.00-14.00
  • måndag den 25 december: stängt (juldagen) 
  • tisdag den 26 december: stängt (annandag jul) 
  • måndag den 1 januari 2024: stängt (nyårsdagen)

Postadress: Huddinge servicecenter, 141 85 Huddinge.
Besöksadress: Patron Pehrs väg 6

Uppdaterad 28 juni 2023

Var informationen till din hjälp?