Bygglov

Är du på väg att etablera dig i Huddinge eller på gång att utöka din verksamhet? Du vill kanske ändra i en byggnad. Skärma av med ett plank. Eller sätta upp en skylt, markis eller en ljusanordning. Det kan vara svårt att veta när bygglov behövs och inte eller om du behöver göra en anmälan. Här får du hjälp på vägen.

Liten leksaksgrävmaskin som lyfter taket av ett leksakshus.

Bygglov eller inte?

Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Ibland behövs bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur.

Här kan du se åtgärder som behöver bygglov

Vi finns här för dig - före och under tiden du söker bygglov 

Behöver du diskutera ditt bygglovsprojekt med någon? Ta gärna kontakt med oss på bygglovsavdelningen innan du sätter igång. Du kan boka tid för rådgivning både innan du lämnar in en ansökan till oss och med din handläggare i ett pågående ärende.

Boka tid när det passar dig att bli uppringd

Företagsgrupp för bygglov underlättar för dig som företagare

Nu finns en dedikerad grupp inom bygglov som riktar sig till dig som företagare. Det innebär att samma personer tar hand om allt från rådgivning inför en lovansökan till att en byggnad eller lokal är färdigbyggd. Meningen är att du, så långt som möjligt, ska ha samma handläggare från början till slut.

Fördelar:

  • Med företagsgruppen får du fler personliga kontakter och vi kan lyssna in de behov som du har

  • Det blir lättare att anpassa handläggningen till ditt behov med en och samma handläggare 

  • Vi får samtidigt en effektiv, förutsägbar och rättssäker handläggning.

Så går det till: vägen fram till beslut

När du ansöker om bygglov eller gör en bygganmälan gäller samma regler som för privatpersoner. För dig som inte sökt bygglov tidigare så kan det vara bra att få koll på de olika stegen från ansökan till ett beslut, flera handlingar behöver skickas in och det kan ta lite tid innan man får sitt beslut. 

Så här går bygglovsprocessen till

Dags att bygga till eller bygga om - vi har samlat några vanliga byggprojekt

Ny verksamhet och du har behov av att förändra eller bygga till? Här har vi listat vad som gäller för byggprojekt som våra företagare ofta frågar efter. 

Uppdaterad 14 augusti 2023