Planprogram för gymnasieområdet

Planprogrammet ska utreda en hållbar helhetsutveckling av gymnasieområdet vid Kvarnbergsplan. Planprogrammet ska resultera i utgångspunkter, riktlinjer och mål för området och en övergripande struktur för bebyggelse och markanvändning.

Vad händer nu?

  • Planprogrammet var på samråd den 10 februari–3 mars 2025. Nu går vi igenom de synpunkter som kom in under samrådet. Kompletteringar och mindre förändringar kan ske innan planprogrammet godkänns i kommunfullmäktige.
  • Den 31 januari 2024 tog kommunstyrelsen beslut om att ett planprogram för gymnasieområdet ska tas fram.

Vad gör vi?

Vi tar fram ett planprogram för gymnasieområdet vid Kvarnbergsplan med förslag på hur området kan utvecklas. Vi utreder hur marken ska användas och hur bebyggelseutvecklingen kan ske på ett hållbart sätt.

Visionen för gymnasieområdet är det ska vara ett aktivt område med blandade funktioner, där nuvarande miljöer förstärks genom komplettering av nya målpunkter, idrott, bostäder och grönstruktur.

Fyra mål för områdets utveckling har formulerats, där gymnasieområdet i framtiden ska vara:

  • Varierat och väl gestaltat
  • Sammankopplat och tillgängligt
  • Levande och aktivt
  • Grönt och blått

Gymnasieområdet föreslås utvecklas med fler funktioner och mötesplatser. Genom utvecklingen av en ny sim- och idrottshall och multifunktionella spontanidrottsytor stärks området som ett idrottskluster.

Huddingegymnasiet och aulan bevaras och är fortsatt viktiga målpunkter. Ett parkeringshus som kan användas av de större verksamheterna i området föreslås väster om Huddingegymnasiet. Mot Huddingevägen skapar bebyggelsen en välkomnande entré till centrala Huddinge.

Mot Kvarnbergsplan föreslås en utveckling som stärker Kvarnbergsplan som lokalt centrum. Här byggs nya bostäder och verksamhetslokaler i bottenvåningar i väl utvalda lägen, längs stråk där många människor rör sig. Totalt bedöms cirka 300 nya bostäder rymmas inom området.

Mot Gymnasievägen utvecklas en befintlig kulle till en allmän park, där naturkaraktären bibehålls. Utomhusidrottsytor som finns idag byggs om och sänks delvis ned för att kunna hantera skyfall. Öppna och publika ytor som hålls helt fria från motorfordonstrafik möter villabebyggelsen i öster.

Den övergripande utvecklingen för området kan ses i en markanvändningskarta. Mer information om utvecklingsinriktningar, principer för hantering av skyfall och transportsystemets utveckling läser du i programhandlingen som du hittar längre ned på denna sida.

Karta som visar hur marken är tänkt att användas.

I området pågår parallellt ett arbete med detaljplanen för del av Gymnasiet 4. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en ny sim- och idrottshall med tillhörande funktioner såsom ett parkeringshus, skyfallsytor och spontanidrott. Arbetet med detaljplanen pågår parallellt med planprogrammet. 

Om detaljplanen för del av Gymnasiet 4 (ny sim- och idrottshall m.m)

Varför gör vi det?

När Huddingehallen togs i drift 1971 var konstruktionen och de tekniska systemen anpassade för den tidens krav och antal besök. Under åren har kraven förändrats och belastningen på byggnaden har ökat.

Livslängden på bassängkonstruktionerna i Huddingehallen är passerad. Enligt den senaste tekniska undersökningen kan simhallen drivas i nuvarande skick fram till 2027.

Kommunfullmäktige tog ett inriktningsbeslut den 25 april 2022 om att en ny simhall ska byggas i nära anslutning till kommunens befintliga huvudsimhall på fastigheten Gymnasiet 5.

Inriktningsbeslutet ligger till grund för att upprätta ett planprogram för hela gymnasieområdet, där det bland annat ingår att utreda hur marken där Huddingehallen idag står kan användas i framtiden.

Inom ramen för planprogrammet tittar vi på den övergripande strukturen för bebyggelsen, trafik- och rörelsekopplingar, parkering, dagvatten- och skyfallshantering med mera.

Planprogrammet ska resultera i utgångspunkter, riktlinjer och mål för området och en övergripande struktur för bebyggelse och markanvändning.

Vi utgår från de övergripande riktlinjerna i utvecklingsplanen för centrala Huddinge.

I området pågår parallellt ett arbete med detaljplanen för del av Gymnasiet 4. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en ny sim- och idrottshall med tillhörande funktioner såsom ett parkeringshus, skyfallsytor och spontanidrott. Arbetet med detaljplanen pågår parallellt med planprogrammet. 

Utvecklingsplanen för centrala Huddinge

Tidsplan

Planuppdrag 31 januari 2024
Samråd 10 februari–3 mars 2025
Godkännande Kvartal 4, 2025

Uppdaterad 4 mars 2025