Visättraskolans samlade elevhälsa
Skolans rektor har det yttersta ansvaret för Visättraskolans samlade elevhälsa . Arbetsledare för elevhälsan, Sandra Grängstedt Temo, har det operativa och dagliga ansvaret för teamets arbete.
Den samlade elevhälsan består av två team:
- Elevhälsoteamet
- Trygghetsteamet.
Tack vare vår organisation av den samlade elevhälsan i elevhälsoteam och trygghetsteam kan vi arbeta åtgärdande, men framför allt lägga fokus på det främjande och förebyggande arbetet.
Elevhälsoteamet +
Elevhälsoteamet arbetar för att alla elever skall få det stöd och den hjälp de behöver för att må bra, utvecklas och kunna tillgodogöra sig undervisningen.
Följande personer ingår i Visättraskolans elevhälsoteam:
- Erik Hall - Rektor
- Sandra Grängstedt - Arbetsledare för elevhälsan
- Minina Ortiz Fernandez Flodin
- Pelin Celepli - Fritidsansvarig
- Ida Fri - Speciallärare
- Chimen Ali - Lärare med spec.funktion Matematik
- Anna Otteborn Troselius - Lärare med spec.funktion läs- och skriv
- Elin Eliasson - Skolkurator (föräldraledig 2024-2025)
- Elias Elkotbi - Skolkurator (50%)
- Filippa Lundh - Skolkurator
- Mahsum Tepe - Socialpedagog
- Maria Modahed - Skolpsykolog
Trygghetsteamet +
Vad gör skolans trygghetsteam?
På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsatt för kränkande behandling!
För att i ännu högre utsträckning kunna erbjuda er elever en trygg arbetsmiljö har skolan ett särskilt trygghetsteam som leds av skolans förstelärare med trygghetsansvar, Marielle Rogander.
Trygghetsteamet ska arbeta förebyggande, dvs. hitta lösningar för hur tryggheten ska kunna garanteras före det att något händer. Trygghetsteamet har schemalagda möten varje vecka. Trygghetsteamet har också i uppgift att skriva, samt säkerställa att planen mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling implementeras, hålls aktuell och att den efterföljs.
Vi i trygghetsteamet vill skapa förutsättningar för att Visättraskolans arbetsmiljö ska präglas av trygghet och trivsel!
#roligareraster +
Att skapa goda förutsättningar för lärandet - #roligareraster
#roligareraster är namnet på Visättraskolans rastverksamhet. #roligareraster är en trygghetsfrämjande insats som genomförs av ett team som leds av trygghetsvärd med ansvar för #roligareraster, Yusuf Erdogan.
Trygghetsvärd med ansvar för #roligareraster
Daniel ansvarar för att leda och fördela det dagliga arbetet inom rastverksamheten, #roligareraster. Daniel har arbetat tidigare på Visättraskolan som lärare mot fritidshem och är nu redo att ta sig an nya utmaningar genom att leda vårt fantastiska team för #roligareraster.
Teamet #roligareraster
Teamet #roligareraster består förutom Daniel av tre trygghetsvärdar som under hela skoltiden arbetar med rastverksamheten, på eftermiddagarna arbetar de i skolans fritidshem. Teamet har schemalagd planeringstid vilket gör att rastverksamheten kontinuerligt planeras, utvärderas och anpassas för att kunna erbjuda våra 400 elever 2-3 vuxenledda, lärorika, varierade och framförallt roliga rastaktiviteter varje rast.
Rastvärdar
Utöver teamet #roligareraster finns det andra vuxna ute på skolgården. Skolgården är uppdelad i olika områden, och rastvärdarna är tydligt schemalagda utifrån dessa olika områden. Det gör att vi enklare kan täcka upp ett visst område vid sjukdom, men också att få en god överblick och kunna anpassa antalet rastvärdar utifrån behov. Rastvärdarnas främsta uppdrag är att finnas tillgängliga för eleverna och agera utifrån skolans gemensamma definition av hur en förtroendefull pedagog ska vara: engagerad, rättvis och uppmärksam.
Delaktighet
Visättraskolans elever ges möjlighet att vara delaktiga i utformandet av rastverksamheten. Trygghetsteamet finns representerat på elevrådet där elever genom klassrådet kan komma med synpunkter och ges möjlighet till elevdelaktighet. Trygghetsteamet besöker också klasserna med jämna mellanrum där eleverna får möjlighet att lyfta fram sina synpunkter och önskemål gällande aktiviteterna . Eleverna uppmuntras också att lämna förslag på rastaktiviteter i Trygghetsteamet förslagslåda. Vi har också elever som är rastvärdar ute på rasten som tillsammans med en ”rastbodenansvarig” vuxen håller ordning i rastboden och hjälper till att låna ut redskap samt hjälps åt så redskapen kommer tillbaka till boden vid rastens slut.
Lärande
Vi ser rasten som något mer än ett uppehåll från undervisning. För oss är rasten en viktig tid där lärandet fortgår och som ger fantastiska möjligheter att exempelvis arbeta med läroplanens värdegrund och mål kring normer och värden. På olika sätt har vi också kopplat rastverksamheten till undervisningen. Bland annat ges eleverna i årskurs 6 inom ramen för idrott och hälsa möjlighet att planera, genomföra och utvärdera rastaktiviteter för våra yngre elever.
Vinster med #roligareraster
Vinsterna med rastverksamheten är många. Bland annat har tryggheten på rasterna ökat, utanförskapet bland eleverna har minskat, elever stimuleras och uppmuntras till fysisk aktivitet vilket är hälsofrämjande samt främjar deras sociala utveckling och inlärningsförmåga. Framförallt har konflikterna på rasten blivit färre vilket också gör att de konflikter som uppstår oftast går att lösa på en gång och behöver inte följa med in i klassrummet. Detta gör att lärarna i högre utsträckning kan starta undervisningen och behöver inte använda undervisningstid till att lösa konflikter.
Vi har under det senaste året fått ta emot en del studiebesök för att berätta om just vår rastverksamhet, något som vi så klart tycker är väldigt roligt. Extra stolta är vi också över att just #roligareraster vid flera tillfällen har lyfts fram som ett gott exempel, bland annat i TV 4 Nyhetsmorgon och P1-morgon.
Visättraskolan - En helt (o)vanlig skola!
#kunskap #trygghet #trivsel
Nolltolerans mot kränkande behandling +
I Huddinge kommuns skolor är det nolltolerans mot kränkade behandling. Alla elever ska ha en trygg skolvardag. Vår skola anmäler, utreder, åtgärdar och följer upp kränkande behandling.
Skolan har en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling som beskriver hur vi jobbar främjande och förebyggande med frågorna.
I Huddinge kommun finns också stöd och rutiner för hur arbetet med att utreda och dokumentera kränkande behandling går till.
Läs mer om Huddinge kommuns arbete med nolltolerans mot kränkningar och trakasserier i skolan.
Tre böcker som kompletterar varandra +
Vi har delat med oss av vårt utvecklingsarbete och vår organisation i tre böcker. Var och en av böckerna står på egna ben, men de kompletterar också varandra.
Varje kapitel inleds med ”Forskaren inleder”, där Ingrid Hylander knyter an kapitlets innehåll till relevant forskning i ämnet. I slutet av varje kapitel finns ett antal tillhörande reflektionsfrågor. Till elevhälsa i praktiken finns en tillhörande handledning med workshops som finns länkad nedan. I de två övriga böckerna finns det länkat tillhörande workshops i varje kapitel. Reflektionsfrågor och workshops kan användas inom ramen för det kollegiala lärandet.
Elevhälsa i praktiken – hur gör vi?
I vår första bok beskriver vi den vändning och den utvecklingsresa som Visättraskolan har gjort, och som du kan läsa en kort sammanfattning av i början av den här inledningen. Det är en beskrivning av hur vi har arbetat för att bygga en prioriterad elevhälsa som genomsyrar hela verksamheten, och därigenom lyckats göra en positiv vändning.
Läs mer om: Elevhälsa i praktiken - Hur gör vi? +
”Det är en av de bästa skolor jag har varit på under mina nio år på Skolinspektionen och då har jag ändå varit på ungefär 250 skolor.” Kjell Gyllenswärd - Utredare Skolinspektionen, Huddinge direkt 2019-02-06.
I boken Elevhälsa i praktiken – Hur gör vi? beskriver vi, utifrån ett elevhälsoperspektiv, hur Visättraskolan, en kommunal F-6 skola i ett socioekonomiskt utsatt område i Huddinge, lyckats gå från att vara en skola i kris till att bli en stabil skola som genomsyras av kunskap, trygghet och trivsel.
Vi är alla en del av elevhälsan!
För att möjliggöra den vändning som Visättraskolan har gjort, så behövde elevhälsoarbetet genomsyra hela verksamheten. Vi behövde komma bort från det isolerade elevhälsoteamet, och involvera all personal i arbetet med en prioriterad elevhälsa. Därför kommer du som är verksam i skolan, oavsett om du exempelvis arbetar på fritidshemmet, är skolledare, lärare eller är verksam i elevhälsoteamet, att hitta delar i boken som du kan omsätta i just ditt dagliga arbete.
Vår ambition har varit att skriva en praktisk metodbok med många konkreta och praktiska exempel. En bok som du ska kunna inspireras av, men som också vilar på en tydlig vetenskaplig grund. Vi vill att boken ska fungera som underlag och vägledning i ert kollegiala lärande, och har därför byggt upp boken så att de konkreta exemplen från vår verksamhet vävs samman med kommentarer från Ingrid Hylander som i många år bedrivit forskning inom just elevhälsa. Boken består av 6 olika kapitel och i slutet på varje kapitel finns det en sammanfattande reflektion och reflektionsfrågor för er att arbeta vidare med.
- En prioriterad elevhälsa
- Att bygga en kultur som främjar kunskap, trygghet och trivsel
- Vision och ledord
- Att organisera för en prioriterad elevhälsa — Som man bäddar får man ligga
- Elevhälsa i praktiken
- Hur gör vi? Konkreta exempel på främjande och förebyggande arbete
Ni hittar en tillhörande handledning HÄR!
Skolutveckling i praktiken – Konkreta exempel
Vår andra bok har huvudfokus på det som är grunden för att lyckas med att utveckla verksamheten; en välfungerande organisation där alla drar åt samma håll. Vi utgår från de sex framgångsfaktorer som vi har identifierat för ett lyckat utvecklingsarbete och som lett till den vändning som vi beskriver i bok ett. Elevhälsan har en plats även i den här boken, men beskrivs kortfattat och översiktligt för att istället lämna utrymme för de övriga framgångsfaktorerna som verksamheten är beroende av.
- Visa riktningen med en tydlig vision.
- Strukturera ett systematiskt kvalitetsarbete som för arbetet framåt.
- Bygga en stabil grund med tydliga rutiner och ledstänger.
- Bygga en god arbetsmiljö med en kultur som andas VI-känsla.
- Organisera ett kollegialt lärande med en delakultur i det dagliga arbetet.
- Arbeta för en prioriterad elevhälsa.
Läs mer om: Skolutveckling i praktiken - Konkreta exempel +
”Hela skoldagen var strukturerad – alla visste vad de skulle göra. Det fanns en helhetssyn där energin i skolan gick till eleverna och undervisningen.”
Kjell Gyllenswärd, utredare på Skolinspektionen.
År 2012 fick Visättraskolan 22 nedslag i Skolinspektionens tillsyn av verksamheten. Sex år senare fick skolan den högsta bedömningen på samtliga områden i Skolinspektionens regelbundna kvalitetsgranskning, och lyftes fram som ett gott exempel. Visättraskolan har gjort en utvecklingsresa som har uppmärksammats och prisats, en resa där verksamheten gått från att vara en skola i kris till att bli en verksamhet som genomsyras av ledorden kunskap, trygghet och trivsel.
Hur har den här resan varit möjlig? I boken presenterar författarna de framgångsfaktorer som varit avgörande i utvecklingsarbetet.
Författarna delar också med sig av konkreta exempel som syftar till att ge stöd i det systematiska kvalitetsarbetet utifrån framgångsfaktorerna.
- Visa riktningen med en tydlig vision
- Strukturera ett systematiskt kvalitetsarbete som för arbetet framåt
- Bygga en stabil grund med tydliga rutiner och ledstänger
- Bygga en god arbetsmiljö med en kultur som andas vi-känsla
- Organisera ett kollegialt lärande med en delakultur i det dagliga arbetet
- Arbeta för en prioriterad elevhälsa
I boken delar vi med oss av allt från hur vi organiserat vår verksamhet till konkreta checklistor för att underlätta vårt dagliga arbete. Liksom arbetsdokument för vårt systematiska kvalitetsarbete, och konkreta upplägg från vårt kollegiala lärande på skolan. Upplägg som syftat till att involvera personalgruppen i det systematiska kvalitetsarbetet och i arbetet med att bygga en god arbetsmiljö, och mycket mer. Boken innehåller över 40 QR-koder som tar läsaren till filmer, dokument och annat som kan utgöra ett stöd.
Varje kapitel inleds med ”Forskaren inleder”, där Ingrid Hylander,
legitimerad psykolog och docent i pedagogik , knyter an kapitlets innehåll till relevant forskning i ämnet. Precis som i föregående bok, ”Elevhälsa i praktiken – Hur gör vi?” så har vi också ett antal reflektionsfrågor i slutet av varje kapitel. Vi har även tagit fram 14 tillhörande workshops som ska kunna användas inom ramen för det kollegiala lärandet.
Boken vänder sig till dig som är intresserad av konkreta exempel på skolutveckling där man genom ett systematiskt arbete lyckats göra en positiv vändning – skolutveckling som gjort skillnad!
Elevhälsa i praktiken – Konkreta exempel - Utkommer sommaren 2022!
När vi skrev uppföljaren till Elevhälsa i praktiken – Hur gör vi?, och vi i arbetet skulle utgå ifrån de sex identifierade framgångsfaktorerna, insåg vi att vi aldrig skulle få med allt det vi ville berätta i en och samma bok. Därför tillägnades den sjätte framgångsfaktorn, ”Att arbeta för en prioriterad elevhälsa” en egen bok. Till skillnad från vår första bok är fokuset inte på vändningen, utan på att ge en fördjupad bild av elevhälsoarbetet på Visättraskolan och djupdyka i hur:et, konkreta arbetssätt och metoder avgränsat till just elevhälsoarbetet.
- En tydlig elevhälsoorganisation
- En framgångsrik elevhälsa förutsätter en god arbetsmiljö
- Tydliga ledstänger och strukturer i elevhälsoarbetet
- Elevhälsoarbetet som en del av det systematiska kvalitetsarbetet
- Elevhälsoteamets insatser
- Trygghetsteamets främjande och förebyggande insatser
Läs mer om: Elevhälsa i praktiken - Konkreta exempel +
Utkommer sommaren 2022
Min skola är bästa skolan, den har räddat mitt liv. De här lärarna. Det går inte ens att beskriva. De har hjälpt inte bara mig. De tänker på alla. Om någon är dum kommer lärarna direkt och tar det vidare till rektorn. Melvin Widenberg, 9 år Aftonbladet 2021-07-19
Tre böcker som kan stå på egna ben, men som tillsammans utgör en helhetsbild i vårt arbete. Vår ambition har varit att vara så konkreta som möjligt, för att du som läser ska få med dig handfasta strukturer, rutiner, arbetssätt och annat som vi har använt och använder oss av i vår verksamhet. Sådant som legat till grund för- och gjort vår resa möjlig.
Vi har genom åren inspirerats och lärt oss väldigt mycket genom att ta del av andra verksamheters arbete. Det har verkligen varit en tillgång för oss i vårt utvecklingsarbete. Med våra böcker har vi möjlighet att inspirera andra, och kanske vara ett stöd för er i att hitta nya vägar framåt i er utvecklingsresa.
Uppdaterad 13 januari 2025
Tack för att du återkopplar till oss!