En modern och spännande utbildning där datorteknik och eventteknik är huvudingredienserna. En utbildning där teori varvas med praktiska övningar och på vårterminen i årskurs tre har du även en lång praktikperiod (som för många leder vidare till fast jobb).
El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till flera yrkesutgångar och möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskola eller högskola/universitet.
En modern och spännande utbildning, med mycket teknik, där teori varvas med praktiska övningar. Det ingår även en hel del praktik, som gör dig extra redo för arbetsmarknaden direkt efter examen. Välj mellan många intressanta karriärmöjligheter efter utbildningen, dock inte elektriker.
Via denna utbildning får du även grundläggande högskolebehörighet och kan sedan efter gymnasiet studera vidare på högskola eller universitet!
Dator-, nätverks- och kommunikationsteknik är ämnesområden inom inriktningen på El- och energiprogrammet. En bred grundutbildning om datorer, operativsystem, programvaror och nätverk. Du får lära dig hur du installerar, administrerar, underhåller och reparerar dator- och kommunikationssystem.
Utbildningen inom datorteknik sker bland annat i senaste OS windows11 samt att bygga olika OS i virtuell miljö. I nätverksteknik började de under höstterminen 2022 med Windows server 2019 och också systemuppbyggnad i virtuella miljöer. Dessutom satsning på Cisco plattformen, där målet är ett certifikat.
Programfördjupningen Eventteknik - bjuder på spännande och unika breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. Kurserna förbereder dig för arbete inom eventområdet, såsom exempelvis konserter, festivaler och mässor.
Du får arbeta mycket praktiskt under denna del av utbildningen, då skolans musikelever regelbundet håller konserter på skolan (både under dagtid och kvällskonserter) och El- och energi håller i scenproduktionen i form av exempelvis ljus och ljudmix. Plus att El- och energi eleverna ansvarar för ljud och ljus på alla övriga event på skolan också, till exempel danstävlingen och Öppna hus.
På El- och energiprogrammet ingår två perioder av praktik, då du får prova på att använda dina kunskaper i verkligheten. Du har en kortare praktikperiod i årskurs 2 och sedan en lång period med praktik under stora delar av vårterminen i årskurs 3. Många EE-elever har fått jobb på sina praktikplatser efter gymnasiet.
Du läser 2 800 poäng på El- och energiprogrammet och via denna utbildning får du även grundläggande högskolebehörighet och kan sedan efter gymnasiet studera vidare på högskola eller universitet. Detta via godkänt betyg (lägst E) i kurserna Svenska 1-3, Engelska 5-6, Matematik 1, plus godkänt Gymnasiearbete.
Det går även att välja bort tre kurser (Svenska 2-3 plus Engelska 6) för att komma ned till 2 500 poäng. Men gör du detta (väljer bort dessa tre kurser) får du inte grundläggande högskolebehörighet.
Här får du en bred grundutbildning om datorer, operativsystem, programvaror och nätverk. Du får lära dig hur man installerar, administrerar, underhåller och reparerar dator- och kommunikationssystem.
Utbildningen inom datorteknik sker bland annat i senaste OS windows11 samt att bygga olika OS i virtuell miljö. I nätverksteknik började de under höstterminen 2022 med Windows server 2019 och också systemuppbyggnad i virtuella miljöer. Dessutom satsning på Cisco plattformen, där målet är ett certifikat.
Inriktningskurserna förbereder dig också för eventarrangemang och tillsammans med eventkurserna inom programfördjupningen ger det ett helhetskunnande. Andra viktiga delar i utbildningen är internetsäkerhet, speciellt med tanke på den allt mer tilltagande brottsliga verksamheten på nätet.
Dessutom betonas molntjänster liksom den växande tekniken inom trådlös kommunikation. Utvecklingen av exempelvis 4G och 5G bevakas, liksom olika nya tjänster som är kommande inom området smarta mobiler.
Fördjupningen eventteknik erbjuder dig spännande breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. Kurserna förbereder dig för arbete inom event, såsom festivaler och mässor. Östra har all utrustning som behövs för scenbygge, plus ljud-, ljus- och bildproduktion.
Du kommer under utbildningen att få testa på så kallade ”skarpa projekt”. Då får du använda dina kunskaper i verkligheten och ansvara för tekniken under till exempel Eastnight, konserter på skolan, danstävlingen och öppna hus. Vissa projekt livesänds även på webben.
Gränsen för antagning på olika program avgörs av vilka elever som söker till skolan och vilka meritpoäng de har. Det går inte att säga vad antagningspoängen kommer att bli nästa år. Och det är inte skolan som bestämmer antagningspoängen.
I tabellerna nedan ser du antagningspoängen till Östra gymnasiet det här läsåret.
Antagningspoäng 2022 Östra gymnasiet
Utbildning
Ant.gräns
Median
Antal intagna
Reserver
EE
Dator
182,5
215
15
8
EK
Ekonomi
292,5
312,5
28
70
EK
Juridik
267,5
292,5
32
38
EK
Estet
490
500
4
0
NA
Natur
312,5
327,5
46
61
NA
Samhälle
300
312,5
12
17
NA
Estet
520
550
6
1
SA
Samhälle
272,5
297,5
17
45
SA
Beteende
280
297,5
32
49
SA
Media
260
290
10
9
SA
Estet
590
612,5
5
3
TE
Teknik
295
305
28
38
TE
Info
270
292,5
32
37
TE
Estet
552,5
555
4
2
Antagningspoäng - pdf
Nedan hittar du en nedladdningsbar PDF med antagningspoängen till Östra gymnasiets utbildningar för de senaste två åren.
Fem snabba frågor till tidigare elever (Marcus, Miranda och Chris) på El- och energiprogrammet på Östra gymnasiet.
1. Varför valde du Östra?
Jag valde Östra dels för att skolan verkade trevlig med bra lokaler, dels för att maten hade ett bra rykte (utan bra skolmat överlever man ju inte!) Men även för att jag har ett stort intresse för eventteknik (främst ljudteknik-delen), och då kändes det rimligt att välja ett program med just inriktning eventteknik. Marcus
Jag hade hört att det var en bra skola så jag besökte skolan på gymnasiemässan och en infokväll och sedan som elev för en dag. Jag kände att miljön här var bättre än på många andra skolor. Dessutom var Östra den enda skolan med eventinriktad utbildning som jag var intresserad av. Chris
Jag valde Östra på grund av den unika utbildningen inom eventteknik. Och när jag var här på en informationskväll så tyckte jag att det verkade vara en väldigt mysig skola. Miranda
2. Beskriv Östra med tre ord?
1. Öppet: både fysiskt genom att lokalerna är mycket öppna och det är stora fönster, men även att man känner sig välkommen, oavsett vem man är. 2. Maten: Det är i princip alltid bra mat, både ur smaksynpunkt och ur hälsoperspektiv. 3. Personalen: alla personal är trevliga, och gör att man kan känna sig trygg på skolan. Jag kan inte komma på en enda gång när jag träffat en otrevlig personal på skolan. Marcus
3. Skulle du rekommendera din utbildning till andra?
Ja. Men välj den för att du är intresserad av eventteknik (eller datorteknik), inte för att det är nära hem eller liknande. Har man inget intresse för utbildningen kommer man inte trivas (men det gäller ju för det mesta). Marcus
4. Har du några råd till eleverna i åk 9?
Det är väldigt viktigt att välja något som man tycker är kul. Annars blir det jobbigt att ta sig igenom alla tre åren. Chris
Tänk igenom valet noga! Vad tycker du är mest intressant och vad vill du hålla på med? Välj en utbildning du verkligen vill gå och inte vad din kompis vill gå. Miranda
5. Vad är roligast under läsåret?
Det bästa med utbildningen är alla konserter vi har här på Östra. Då får vi på El- och energi rigga ljud och ljus och se till att allt funkar under konserterna. Marcus
Roligast har danstävlingen och Eastnight varit för då har jag fått lära mig mer om sådant som hör ihop med min utbildning. Vi får vara med och rigga och sköta ljus, ljud och kameror och man jobbar mot en deadline med tidspress. Chris
Eastnight och danstävlingen är ju extremt roliga. Vi på EE är involverade i de eventen på ett annat sätt än övriga elever då vi bygger och ansvarar för eventen med ljud, ljus och bild och sedan river och utvärderar. Miranda
Träffa elevambassadörer, SYV, lärare och rektor. Portarna öppnas klockan 18:30. Gemensam info om skolan och våra utbildningar startar klockan 19 i matsalen. Därefter guidade rundturer och möjlighet att ställa frågor. Plus fika i vårt mysiga café.
Varmt välkommen på Infokväll: Torsdag 9 november 2023 Onsdag 29 november 2023 Måndag 11 december 2023 Tisdag 16 januari 2024 Torsdag 8 februari 2024
Östra live drop-in kl 14-16:30
Bli guidad av en elevambassadör genom skolan och ställ frågor om Östra gymnasiet och de utbildningar du är intresserad av. Drop-in kl. 14-16:30.
Varmt välkommen på Östra live: Fredag 26 januari 2024 - klockan 14-16:30 Fredag 12 april 2024 - klockan 14-16:30 Fredag 3 maj 2024 - klockan 14-16:30