Välkommen till Östra gymnasiet på specialdag 2023 (17 april) där elever i åk 9 kan få prova på eventteknik (ljud- ljus och bildproduktion) och Dator- och kommunikationsteknik.
El- och energiprogrammet på Östra gymnasiet handlar huvudsakligen om programfördjupningen Eventteknik (ljud- ljus och bildproduktion vid konserter och event) och inriktningen Dator- och kommunikationsteknik. En perfekt gymnasieutbildning för dig som är intresserad av event och datorer. Nu kan du prova på att vara Elev för en dag på El- och energiprogrammet på Östra gymnasiet:
Prova på dag: Måndag 17 april Kl. 09:50-11:25 – lektion i Eventteknik kl. 11:30 lunch i Östras matsal (för de åk9 elever som deltar) Kl. 12:30-13:50 – lektion i datorteknik
Är du intresserad av att vara med? Vi har ett begränsat antal platser, så anmäl dig (via mejl till robert.karlsson3@huddinge.se) så fort som möjligt. Skriv ditt namn, skola du går nu och mobilnummer + vilken dag du vill vara med på.
Mer info om El- och energiprogrammet
En modern och spännande utbildning, med mycket teknik, där teori blandas med praktiska övningar. Det ingår även en hel del praktik, som gör dig extra redo för arbetsmarknaden direkt efter examen. Välj mellan många intressanta karriärmöjligheter efter utbildningen, dock inte elektriker.
Inriktning Dator- och kommunikationsteknik - utbildning i senaste OS windows11 samt att bygga olika OS i virtuell miljö. I nätverksteknik började de under höstterminen 2022 med Windows server 2019 och också systemuppbyggnad i virtuella miljöer. Dessutom satsning på Cisco plattformen och målet är ett certifikat
Programfördjupning Eventteknik - spännande och unika breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. De förbereder dig för arbete inom eventområdet, såsom exempelvis olika festivaler och mässor. Du kommer under utbildningen få jobba med så kallade ”skarpa projekt” och använda dina kunskaper i verkligheten. Till exempel vid skolans olika event: som konserter, danstävling och öppna hus.
El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till flera yrkesutgångar och möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskola eller högskola/universitet. En modern och spännande utbildning, med mycket teknik, där teori varvas med praktiska övningar. Det ingår även en hel del praktik, som gör dig extra redo för arbetsmarknaden direkt efter examen. Välj mellan många intressanta karriärmöjligheter efter utbildningen, dock inte elektriker.
Via denna utbildning får du även grundläggande högskolebehörighet och kan sedan efter gymnasiet studera vidare på högskola eller universitet!
Dator-, nätverks- och kommunikationsteknik är ämnesområden inom inriktningen på El- och energiprogrammet. En bred grundutbildning om datorer, operativsystem, programvaror och nätverk. Du får lära dig hur du installerar, administrerar, underhåller och reparerar dator- och kommunikationssystem.
Programfördjupningen Eventteknik - spännande och unika breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. Kurserna förbereder dig för arbete inom eventområdet, såsom exempelvis olika festivaler och mässor.
Grundläggande högskolebehörighet
Du läser 2 800 poäng på El- och energiprogrammet och via denna utbildning får du även grundläggande högskolebehörighet och kan sedan efter gymnasiet studera vidare på högskola eller universitet. Detta via godkänt betyg (lägst E) i kurserna Svenska 1-3, Engelska 5-6, Matematik 1, plus godkänt Gymnasiearbete.
Det går även att välja bort tre kurser (Svenska 2-3 plus Engelska 6) för att komma ned till 2 500 poäng. Men gör du detta (väljer bort dessa tre kurser) får du inte grundläggande högskolebehörighet.
Här får du en bred grundutbildning om datorer, operativsystem, programvaror och nätverk. Du får lära dig hur man installerar, administrerar, underhåller och reparerar dator- och kommunikationssystem. Inriktningskurserna förbereder dig också för eventarrangemang och tillsammans med eventkurserna inom programfördjupningen ger det ett helhetskunnande. Andra viktiga delar i utbildningen är internetsäkerhet, speciellt med tanke på den allt mer tilltagande brottsliga verksamheten på nätet.
Dessutom betonas molntjänster liksom den växande tekniken inom trådlös kommunikation. Utvecklingen av exempelvis 4G och 5G bevakas, liksom olika nya tjänster som är kommande inom området smarta mobiler.
Fördjupningen eventteknik erbjuder dig spännande breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. Kurserna förbereder dig för arbete inom event, såsom festivaler och mässor. Östra har all utrustning som behövs för att tv-bevaka och sända evenemang såsom stora sportturneringar, konserter och festivaler. Du kommer under utbildningen att få testa på så kallade ”skarpa projekt”. Då får du använda dina kunskaper i verkligheten, med riktiga kunder och du kan få ansvara för tekniken under till exempel Eastfestivalen, sändningar från kommunfullmäktige samt skolans danstävling. Vissa projekt livesänds även på webben.
Gränsen för antagning på olika program avgörs av vilka elever som söker till skolan och vilka meritpoäng de har. Det går inte att säga vad antagningspoängen kommer att bli nästa år. Och det är inte skolan som bestämmer antagningspoängen.
I tabellerna nedan ser du antagningspoängen till Östra gymnasiet det här läsåret.
Antagningspoäng 2022 Östra gymnasiet
Utbildning
Ant.gräns
Median
Antal intagna
Reserver
EE
Dator
182,5
215
15
8
EK
Ekonomi
292,5
312,5
28
70
EK
Juridik
267,5
292,5
32
38
EK
Estet
490
500
4
0
NA
Natur
312,5
327,5
46
61
NA
Samhälle
300
312,5
12
17
NA
Estet
520
550
6
1
SA
Samhälle
272,5
297,5
17
45
SA
Beteende
280
297,5
32
49
SA
Media
260
290
10
9
SA
Estet
590
612,5
5
3
TE
Teknik
295
305
28
38
TE
Info
270
292,5
32
37
TE
Estet
552,5
555
4
2
Antagningspoäng - pdf
Nedan hittar du en nedladdningsbar PDF med antagningspoängen till Östra gymnasiets utbildningar för de senaste två åren.
Jag hade hört att det var en bra skola så jag besökte skolan på gymnasiemässan och en infokväll och sedan som elev för en dag. Jag kände att miljön här var bättre än på många andra skolor. Dessutom var Östra den enda skolan med eventinriktad utbildning som jag var intresserad av.
Hur är lärarna?
De är bra, välutbildade och roliga. De kan sina ämnen, man märker att de vet vad de pratar om.
Har du några råd till eleverna i åk 9?
Tänk igenom valet noga! Vad tycker du är mest intressant och vad vill du hålla på med? Välj en utbildning du verkligen vill gå och inte vad din kompis vill gå.
Varför rekommenderar du din utbildning?
Det är en bra och intressant utbildning med eventteknik och dator- och kommunikationsteknik och man kan börja jobba direkt efter studenten. Dessutom är det en skön stämning och lärarna bra.
Vad är roligast under läsåret?
Roligast har danstävlingen och Eastfestivalen varit för då har jag fått lära mig mer om sådant som hör ihop med min utbildning. Vi får vara med och rigga och sköta ljus, ljud och kameror och man jobbar mot en deadline med tidspress.
Bli guidad av en elevambassadör genom skolan och ställ frågor om Östra gymnasiet och de utbildningar du är intresserad av. Drop-in kl. 14-16:30.
Varmt välkommen på Östra live: Fredag 27 januari 2023 Fredag 21 april 2023 Fredag 12 maj 2023
Infokvällar på Östra gymnasiet
Träffa elevambassadörer, SYV, lärare och rektor. Gemensam info om skolan och våra utbildningar startar klockan 19:00 i matsalen. Därefter guidade rundturer i skolan och möjlighet att ställa frågor. Plus fika i vårt mysiga café. Portarna öppnas klockan 18:30.
Varmt välkommen på Infokväll: Torsdag 10 november 2022 kl 19:00 Onsdag 30 november 2022 kl 19:00 Tisdag 6 december 2022 kl 19:00 Tisdag 17 januari 2023 kl 19:00 Torsdag 9 februari 2023 kl 19:00