"Jag får det bästa av två världar"

Att få jobba med sin hobby är en dröm för många. För Johan Nilsson, stödassistent på dagliga verksamheten Datakvarnen, är den drömmen verklighet. I sitt arbete får han kombinera sitt engagemang för människor med intresset för datorer och teknik.

Bild på stående Johan Nilsson.

– Redan på mellanstadiet visste jag att jag ville jobba med människor. Men jag har också alltid älskat datorer, och började tidigt programmera och spela. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna utveckla program för personer med funktionsnedsättningar, men jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna jobba med både och samtidigt.

Johan skulle dock få chansen till just detta. När Datakvarnen sökte personal med mer avancerad teknisk kompetens var han inte sen att söka.

– Jag kände bara ”wow!”. Det var chansen jag hade väntat på, och jag har aldrig ångrat att jag tog den. Här får jag det bästa av två världar!

Blandning av it-tekniker och stödassistent

På Datakvarnen kan brukarna ägna sig åt allt från felsökning och installation, till programmering och filmproduktion. Johan beskriver sitt arbete som en mix av att vara it-tekniker och stödassistent. Ena stunden kan han fixa krånglande servrar, för att i nästa hjälpa brukarna. Ofta går rollerna ihop då fungerande teknik är en förutsättning för att brukarna ska trivas.

– De som kommer hit vill ju jobba med datorer, och då är det viktigt att allt funkar, säger Johan, och fortsätter:

– Mitt jobb är väldigt varierande och fritt, vilket är det som gör det så roligt. Det är häftigt att identifiera brukarnas styrkor och hitta sätt för att de ska komma till sin fulla rätt. Liksom med datorer så handlar det om problemlösning, och det är det som tilltalar mig.

Viktigt att ta sig tid för alla

Enligt Johan är tålamod en viktig egenskap för att trivas med hans jobb.

– Det är viktigt att ta sig tid för varje brukare, vilket kan vara svårt. Min tid är ju begränsad och ibland kan det vara klurigt att fördela den rättvist.

Att hitta en lösning på det är något som Johan vill fortsätta jobba med.

– Jag vill använda min tekniska kompetens för att effektivisera. Ta fram system som gör att jag kan lägga mindre tid på administration och mer tid på brukarna. Men allt tar ju tid, så jag planerar att stanna här ett tag till!

Uppdaterad 15 augusti 2023

Var informationen till din hjälp?