Huddinge kommun stödjer länsstyrelsens tillsynsuppdrag i samband med den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari 2021. Syftet med länsstyrelsens tillsyn är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.
Huddinge kommun kommer, tillsammans med andra aktörer i länet, att hjälpa länsstyrelsen genom att bland annat dela med sig av erfarenheter av tillsyn, men också genom att rapportera om platser där trängsel uppstår.
Verksamheter som omfattas av lagen är:
- Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
- Platser för fritids- eller kulturverksamhet
- Handelsplatser
- Kollektivtrafik och inrikes flygtrafik
- Platser för privata sammankomster (till exempel festlokaler)
- Beslut om särskilda begränsningar i enskilda fall.
Den tillfälliga lagen ska gälla till utgången av september 2021.
Läs mer på länsstyrelsens webbplats: Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen
Fler digitala inspektioner under pandemin
På grund av rådande pandemi utförs nu miljötillsyn delvis på distans genom videomöte, telefon eller e-post. Vissa inspektioner behöver dock ske fysiskt hos verksamheten, det gäller till exempel samhällsviktig verksamhet som livsmedelskontroll eller kontroll av vissa hälso- eller miljöfarliga verksamheter.
Vid varje fysiskt besök följer miljöinspektörer noga Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer, som att tvätta och sprita händer, undvika kollektivtrafik inför besök och minimera antalet inspektörer på plats.
Har du som företagare frågor om ditt tillsynsbesök, kontakta oss via Servicecenter och be att få tala med representant från Miljötillsynsavdelningen alternativt ta kontakt med er utpekade inspektör.
Ingen alkoholförsäljning efter klockan 20
Regeringen har beslutat om att förlänga alkoholförbudet från klockan 20.00 till den 28 februari, samt att därefter förlänga alkoholförbudet från klockan 22.00 till den 11 april.
Vad händer om en verksamhet bryter mot förordningen?
Bryter ett serveringsställe mot förordningen får de en anmärkning. Ett ingripandeärende kan startas och då inleds en dialog tillståndshavaren. Beroende på hur allvarlig bristen är kan du som tillståndshavare få en erinran. Är bristen allvarligare eller förekommit upprepade gånger kan du som tillståndshavare få en varning eller förlora serveringstillståndet.
Fråga 1: Jag har gjort ändringar i min nuvarande livsmedelsverksamhet. Vad behöver jag göra?
Svar: Glöm inte att anmäla betydande ändring eller upphörande av befintlig livsmedelsverksamhet till miljötillsynsavdelningen. Anmälan görs på vår hemsida via e-tjänst: förändring av din livsmedelsverksamhet.
Exempel på betydande ändring är:
- förändring av din livsmedelshantering från exempelvis butik till pizzeria
- förändring av sortiment och tillverkningssätt
- förändring av antal portioner du serverar/dag
Fråga 2: Vad innebär de nya reglerna för servering av mat?
Svar: Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Se gärna Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. HSLF-FS 2020:9
Detta innebär att ni har en skyldighet att:
- Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
- Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
- Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk.
- Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
- Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
- Ni ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.
- Säkerställ att gästerna kan tvätta händerna innan de äter eller dricker något.
Som ett led i er egenkontroll ska ni ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Ni behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Ni behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
Smittskyddsläkaren har rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna.
Sätt gärna upp affischer om att hålla 2 meters avstånd i lokalerna.
Kontakta miljotillsyn@huddinge.se om du har frågor.
Uppdaterad 17 februari 2021